Što vi kažete na ovaj potez?

Vlasnica kafića uvela ‘muški’ porez i želi osvijestiti ljude o rodnoj neravnopravnosti koja je itekako živa

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 08.08.2017 / Rubrika:
Foto: krowe87/instagram
0

Porez se plaća jedan tjedan svaki mjesec, no, opcionalan je, dakle, muškarci mogu odabrati hoće li ga platiti ili ne

Vlasnica jednog australskog kafića odlučila je uvesti posebna pravila u svom lokalu, a za početak je uvela ‘muški’ porez od 18 posto. Dakle, svaki muškarac koji ondje odluči popiti piće platit će ga za 18 posto više od bilo koje žene, a svi prihodi zarađeni od ovog poreza idu ženskim humanitarnim udrugama te se ovime želi podići svijest o rodnoj neravnopravnosti. Dobro, nije baš toliko strogo kao što na prvu zvuči…

Alexandra O’Brien, vlasnica veganskog lokala Handsome Her u Melbourneu, osim ‘muškog’ poreza uvela je i prioritetno sjedenje, koje također pripada ženama, a za Seven News je ispričala kako je njen kafić “kafić za žene, koji vode žene”, ali su muškarci svakako dobrodošli. I da, što se tiče onog poreza, on vrijedi tek jedan tjedan svakog mjeseca. Također, opcionalan je.

“Ako muškarci ne žele platiti porez, nećemo ih izbaciti iz kafića. To je samo mogućnost da naprave nešto dobro”, priča Alexandra. No, tvrdi, dosad još ni jedna jedini muškarac nije odbio platiti porez.

Neki su prilično ogorčeni i tvrde: ‘Ovo je čista diskriminacija’

“Želimo ljude podsjetiti na rodnu neravnopravnost i nejednakost plaće, jer, to se stvarno događa. I drago mi je da zbog ovoga muškarci malo zastaju i počinju propitivati vlastiti privilegirani položaj”, dodaje.

“Jedna moja prijateljica koja radi za neprofitnu žensku organizaciju pričala je o toj vidnoj razlici u plaći između žena i muškaraca, pa mi se ovo učinilo kao dobra ideja i odlučile smo svaki mjesec jednom tjedno muškarcima naplaćivati porez od minimalno 18 posto, a zatim sav novac donirati potrebitim organizacijama”, objašnjava Alex.

Iznos od 18 posto uzele su zato što toliko u prosjeku muškarci u Australiji zarađuju više od žena, prema službenim statistikama ove zemlje, a iako su mnogi na ovu njenu ideju reagirali pozitivno i nazvali je ‘briljantnom’, neki su na Twitteru prilično ljutito pisali kako se ne radi ni o čemu drugome nego o diskriminaciji.

A što vi mislite? Je li ovaj potez pretjeran ili sasvim legitiman?

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 08.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr