ZNANJE I SAMOPOUZDANJE

Proveli smo dan sa curom koju je Khloe Kardashian osobno odabrala da reklamira njezine traperice

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 15:40 24.10.2016 / Rubrika:
Foto: Vanda Poljak
0

Mia Žakula je 26-godišnja magistra novinarstva i model koja je odrasla u Vinkovcima, a nedavno se proslavila u SAD-u

Točnije, Miju je osobno izabrala Khloe Kardashian da bude jedna od 15 djevojaka koje će se pojaviti u reklamama za njezinu novu kolekciju traperica. O tome kako je iz Vinkovaca otišla u Zagreb, iz Zagreba u Tursku, a potom stigla i do SAD-a razgovarali smo s Mijom ovog vikenda. U jednom kratkom danu pretresli smo njezine profesionalne i modne ambicije te životne interese. I, naravno, popričali o razvikanoj kampanji za traperice Good American, liniji trapera koju je prije nekoliko dana lansirala reality zvijezda Khloe Kardashian.

Fanovi misle da su cijene sulude: Khloe Kardashian izbacila liniju traperica za žene s oblinama

Iako je Mia model u jednoj losanđeleskoj modnoj agenciji, do suradnje s Khloe Kardashian došlo je, kako kaže, igrom slučaja. “Bila sam na Facebooku i na naslovnici mi se pojavio poziv za kasting za Good American. Vidjela sam to i prijavila se, a oni su me ubrzo pozvali”, priča Mia. Odmah u startu, Khloe Kardashian je bila uključena u proces odabira modela za svoju Good Squad, djevojke koje će prezentirati njezinu liniju traperica.

‘Željela sam svima dokazati da zato što sam lijepa, nisam glupa’

“Khloe je jako lijepa, uživo biste je svakako primijetili na ulici. Iznenadilo me koliko je visoka – gotovo kao ja, a ja imam 182 centimetra. Pristojna je i jako mnogo radi”, opisuje Mia Khloe dok šećemo središtem Zagreba. Trenutak za koji misli da ju je odvojio od opasne konkurencije (većina cura u Good Squadu su djevojke koje imaju veliki broj pratitelja na društvenim mrežama) je to što ima magisterij i što je obrazovana te intervju koji su sve cure morale napraviti. Upitali su je tko joj je ženski uzor, a ona je rekla kako je to – ona.

“Nikad se nisam natjecala s nekim drugim. Uvijek sam željela biti bolja od same sebe. Zato sam i naučila svirati deset instrumenata i bila najbolja na fakultetu. Ponosna sam na sve što sam postigla u životu. Uz to, željela sam svima dokazati da zato što sam lijepa, nisam glupa. Ok je imati predrasude, ali nije ok da te neke stvari kažeš. Ljudi si svašta dopuštaju. Cijeli sam život dokazivala da nisam glupa”, priča nam samouvjerena magistra novinarstva koja, unatoč svojim akademskim postignućima, nije mogla pronaći posao u PR-u nakon završetka studiranja.

‘Uvijek sam bila otvorena i glasna’

mia-4

“Sviram deset instrumenata – violina mi je prvi, sviram i klavir i gitaru, a ostali instrumenti su vezani uz tradicijsku glazbu. Uvijek sam bila otvorena i glasna, nikad sramežljiva”, priča Vinkovčanka kroz smijeh te dodaje kako je od malih nogu pokazivala veliku zainteresiranost za folklor, glazbu i narodne plesove. Odrastala je uz stariju sestru, a nikad se nije sramila biti u središtu pozornosti.

Osim što svira, Mia je uvijek sudjelovala na smotrama folklora gdje je i plesala narodne plesove, a od malih nogu je preko majke, koja je začetnica etnokreacija, sudjelovala i u organizaciji različitih događanja vezanih uz narodne običaje. Svijet kreacija i modnih pista stoga joj je većinu života zapravo bio jako blizak, pojašnjava svestrana Vinkovčanka dok se priprema za snimanje pred objektivom našeg Borka Vukosava.

‘Modeling mi se uvijek činio kao nešto kratkoročno’

mia-3

Svoj prvi manekenski angažman imala je sa samo četiri godine kad je nosila reviju za Benetton. Kasnije je modeling odrađivala više kao usluge nego zbog svoje želje. “Većinom sam odbijala poslove u modelingu, nisam se vidjela u tome. Modeling mi se uvijek činio kao nešto kratkoročno. Razmišljala sam na način kako je bolje da svoje vrijeme ulažem u obrazovanje”, istaknula je.

Ipak, nakon što se iz Vinkovaca doselila u Zagreb i završila Fakultet političkih znanosti kao prva u generaciji i s najvišim ocjenama, jedan je trenutak presudio u korist modelinga.

“Prije nego što sam završila fakultet, radila sam u Gospodarskoj komori, u Uredu predsjednika, i tamo sam odrađivala praksu. Suautorica sam brojnih knjiga o tradicijskoj kulturi, ali sve to nije bilo dovoljno da se zaposlim u Hrvatskoj. Pokušavala sam naći posao u struci, javljala sam se na sve otvorene natječaje, poslala sam stotine molbi. Te odbijenice nisu me toliko pogađale dok nisam dobila odbijenicu iz jedne državne institucije koja se bavi očuvanjem tradicijske kulture. To je bila prijelomna točka, ljude uvijek zanima zašto sam otišla, eto zato sam otišla. Nisam dobila posao za koji u ovoj državi nije bilo kvalificiranije osobe, ja sam u tom trenutku već bila zapravo 20 godina u folkloru”, pojašnjava Mia. Ta ju je situacija jako razočarala. U tom je trenutku odlučila posvetiti se modelingu i napustiti Hrvatsku.

Veliki proboj u Turskoj

mia-1

Kako njezina modeling agencija u Hrvatkoj nije radila na stranim tržištima, Mia je potpisala ugovor s jednom srpskom agencijom i zaputila se u Tursku prije dvije i pol godine.

“Tursku sam, stvarno mogu reći, pokorila. Imala sam tamo samo lijepa iskustva. Snimila sam reklame za sve njihove najveće kompanije, kako modne, tako i ostale. Odradila sam hrpu vrhunskih poslova i dvije godine sam bila najplaćeniji model”, priča ponosno. No, u jednom je trenutku zaključila kako je tursko tržište za nju postalo premalo pa je sa svojom agencijom razgovarala o odlasku na američko tržište. Oni su joj stalno govorili kako treba izgubiti nekoliko kilograma, čak su joj otvoreno predložili liposukciju. Nakon što je odbila, rekli su kako nikad neće moći osvojiti američko tržište te da ih je, kako Mia prepričava, sramota tamo je poslati. Tada je raskinula ugovor s njima.

“Moj najveći pokretač u životu je kad mi netko kaže da nešto ne mogu, onda baš moram dokazati da ja to itekako mogu. Sama sam platila vizu za SAD i uputila se u Los Angeles, bez modne agencije iza sebe”, priča Mia s ponosom i osmijehom na licu.

Struka joj je važnija od modelinga

mia-6

Iako je trenutačno u Hrvatskoj, magistra novinarstva ne planira ovdje ostati još dugo. Napokon je pronašla posao u struci te se zbog karijere planira preseliti u Bruxelles gdje joj već neko vrijeme dečko živi i radi. “Veselim se životu u Bruxellesu. Ipak, definitivno se vidim u Hrvatskoj, željela bih se vratiti i ovdje raditi u struci. Tko bi normalan želio otići iz Hrvatske?”, iskrena je Mia koja se raduje zajedničkom životu s dečkom s kojim je u vezi već šest godina. Nadodaje kako je veliku podršku u svim svojim odlukama imala upravo od njega, ali i rodnih Vinkovaca u koje se uvijek s veseljem vraća.

Upravo je ona dokaz da se nikad ne treba prestati boriti za ono što želiš u životu, bez obzira koliko je to ponekad teško. Mia ističe kako nikad nije dopustila da je padovi zaustave u životu. Za sve što je postigla, izborila se sama i nije joj žao zbog svojih odluka koje bi, smatra, neki nazvali ludim. “Bit će teškoća, ja sam prva koja ništa nije dobila na pladnju. Krenite, negdje morate početi. Nemojte sjediti kod kuće i dopustiti da vas strah ili letargija zaustave u ostvarenju punog potencijala. Otiđite van, ostanite ovdje, što god mislite da je potrebno, ali uvijek dajte svoj maksimum i budite hrabri”.

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 15:40 24.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr