poprilično korisni

Ovih šest financijskih savjeta svaki bi milenijalac trebao uzeti u obzir od Nove godine

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:57 01.01.2017 / Rubrika:
Foto: gpointstudio/thinkstock
0

Važno je da sami sebi dokažete da ste odgovorni i pametni te da nikad ne prestanete raditi na sebi

Iako nas milenijalce često vole opisivati kao generaciju koja je “u potpunosti izgubila doticaj sa stvarnošću”, to baš i nije tako.

Prijašnje nam generacije vole nametati određene standarde, a iako nas smatraju neozbiljnima i prilično bezbrižnima, mi vrlo dobro znamo što su financije i iako još uvijek lutamo njihovim prostranstvima, definitivno znamo koliko su one ključne i koliko je važno o njima pravilno voditi računa.

Stoga, Elite Daily donosi nekoliko praktičnih financijskih savjeta za sve vas razumne milenijalce, koji i dalje sanjate o otvaranju vlastita biznisa, o dalekim putovanjima na koja planirate otići i o ostvarivanju svojih dugoročnih ciljeva.

A evo koji su to savjeti:

1. Vodite računa o studentskim kreditima i stipendijama

Businessperson Calculating Tax

Iako kod nas sustav stipendija i kredita funkcionira malo drugačije nego u SAD-u, i mi bismo isto tako trebali voditi računa o studentskom zaduživanju, kako nakon završetka fakultetskog obrazovanja ne bismo ostali u dugovima kojih se nećemo moći riješiti još mjesecila ili čak godinama nakon što se zaposlimo.

Određeni studentski krediti funckioniraju na način da ih morate vraćati u određenom postotku ukoliko godinu studija ne završite s određenim prosjekom ocjena, dok stipendije većinom funkcioniraju tako da ih morate u potpunosti vraćati nakon što se zaposlite ili već nakon završetka studentske godine, ukoliko sve kolegije ne prođete na vrijeme te na vrijeme ne završite godinu na fakultetu. Ukoliko pak sve svoje obveze izvršite na vrijeme, stipendije ne morate vraćati uopće.

Stoga vodite računa o tome i budite oprezni s trošenjem istih, jer uvijek je bolje uštedjeti i novac ne trošiti bezglavo, jer realnost je ta da stipendije i krediti i nisu baš toliko veliki. Naravno, drugačija je situacija s onim studentima koji se u potpunosti sami financiraju, pa stipendije obično troše na stanarinu, režije i ostale stvari koje su im od životne važnosti. No, isto tako, tada valja biti oprezan oko završetka studentske godine na vrijeme te tako nećete imati problema s vraćanjem stipendije i taj će novac zauvijek ostati vaš.

2. Uvijek prvo sebi nešto priuštite (ili novac stavite sa strane)

Close up of female hand stacking euro coins

Ovaj je savjet u zadnjih nekoliko desetljeća prilično popularan i u njega se kunu uspješni financijski savjetnici diljem svijeta.

A tajna uspješnih financija, prema njihovu mišljenju, leži u tome da prvo sebi priuštite nešto što vas čini sretnima, ali da u tome ne pretjerujete, već da to bude u iznosu od 10 do 15 posto vaših ukupnih mjesečnih primanja. A tek onda, savjetuju oni, novac uložite u plaćanje režija, stanarina i ostalih važnih računa.

Također, to ne znači da morate taj novac potrošiti istog trenutka kad ga dobijete, već to znači da biste ga trebali staviti na zaseban račun, koji će vam biti sigurnosna luka za svaku nepredviđenu financijsku situaciju koja vas može zadesiti. Naravno, ovdje sve ovisi o tome kolike su visine vaši mjesečni prihodi i uvijek valja voditi računa o tome što vam je prioritet. No, nikad nije na odmet štedjeti (jer do nepredviđenih situacija uvijek može doći).

3. Upoznajte se s troškovima osiguranja

Iako se u Hrvatskoj obvezno zdravstveno osiguranje ne plaća od vlastitih prihoda, postoji i dopunsko zdravstveno osiguranje čija je mjesečna cijena, za sve kategorije osiguranika, 70 kuna, odnosno godišnje je njegova cijena 840 kuna. Dopunsko zdravstveno osiguranje preporuča se svima, i stoga bismo uvijek trebali voditi računa o tome da se osiguramo i da redovito podmirujemo troškove tog osiguranja, kako bismo imali slobodan pristup svim uslugama koje nam ono donosi.

Odnosno ono nas oslobađa od plaćanja troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. A to podrazumijeva bolnička liječenja, preglede i ostale zdravstvene usluge. Također, tu su i police životnog osiguranja, osiguranja imovine i slično, a o tome bi računa trebao voditi svatko tko se odluči na plaćanje istih.

4. Pazite da ne upadnete u dugove i minuse na kreditnim karticama

Mid section of customer receiving shopping bags and credit card from saleswoman

Ukoliko imate kreditnu karticu, redovito i svakog mjeseca biste trebali voditi računa o tome da ne prekoračite limit koji vam je zadan i da ne upadnete u dugove iz kojih ćete se onda kasnije teško moći izvući.

Uvijek se češće preporuča korištenje debitnih kartica, jer s kreditnim se karticama često možemo zanijeti i obično trošimo sve dok ne shvatimo da smo jednostavno otišli predaleko. Ukoliko ste svjesni da nemate baš razvijenu sposobnost samokontrole ili vam se često događa da upadate u dugove zbog trošenja na stvari koje vam realno nisu potrebne, razmislite o zamjeni kreditne debitnom karticom. I tada ćete jednostavno morati trošiti onoliko koliko imate.

5. Nemojte si dopustiti da zapnete na poslu gdje ne vidite mogućnost napretka

Ako ste diplomirali i svjesni ste svojih kvaliteta i vještina, nemojte sami sebi dopustiti da ostanete zaglavljeni u poslu u kojem jednostavno ne vidite mogućnost vlastitog napretka.

Prema podacima Millennial Mindset Reporta, čak 57 posto ispitanih milenijalaca je izjavilo kako im je najveći problem trenutno taj što ne zarađuju dovoljno novca na poslu kojeg rade.

I iako ćete ponekad jednostavno morati prihvatiti poslove koji nisu baš u skladu s onim što ste očekivali da ćete raditi nakon što diplomirate, uvijek je bolje baviti se poslovima koji su u skladu s vašom strukom i vašim interesima i koji će vam dopustiti da napredujete i penjete se na poslovnoj ljestvici, nego da zaglavite u konobarenju ili radu u trgovini, odnosno u bilo kojem poslu kojim ste tijekom studentskih dana zarađivali za život.

Budite agresivni i samouvjereni kad je u pitanju vaš novac i vaša karijera, i ne dopustite si da zaglavite u crnoj rupi kojoj ne vidite kraja i u kojoj ćete cijeli život stagnirati. Nemojte se zadovoljiti nečim što je ispod granice onoga što zaslužujete i za što ste sposobni.

6. Ulažite u sebe i radite na sebi

Group of young business people and designers.

Ovo je najbolji savjet koji vam netko može dati, bilo da je riječ o mentalnom i fizičkom zdravlju ili o financijama. I tu se ne radi o tome da morate ulagati samo u novu odjeću ili u izlaske, već u svoje cjeloživotno obrazovanje i u unaprjeđenje svojih vještina.

Uložite u dodatne satove onoga za što ste zainteresirani, idite na radionice, na predavanja, prijavljujte se za stažiranja i pokušajte što je više moguće unaprijediti svoje postojeće vještine. A ono što je najbolje od svega jest da u većinu ovih stvari ne morate ulagati novac, jer je mnogo radionica, predavanja i satova danas potpuno besplatno, a jedino što morate uložiti je malo svog vremena i truda i potruditi se pronaći one koje baš vama najviše odgovaraju.

A i svako dodatno znanje koje steknete bit će vam itekako korisno u poslovima koje ćete tražiti, jer znanje je stvarno moć, i oni koji smatraju da to nije tako baš i nisu na dobrom tragu…ili ako ste pak više tip za fizičke poslove, i to je u redu. Važno je samo da ste zadovoljni onime što imate i onime što jeste i da nikad ne prestanete raditi na sebi.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:57 01.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr