Kreativna inspiracija

Ova žena isplela je oblekicu za ručku na vratima i time pokrenula danas svjetski poznati pokret

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:01 30.10.2016 / Rubrika:
Foto: magdasayeg/Instagram
0

Danas je poznata kao majka pokreta zvanog ‘yarn bombing’ kojeg karakterizira ukrašavanje različitih javnih objekata, drveća i vozila šarenim pletivom

Pretvoriti hobi u posao nešto je što većina nas želi jer kakva je svrha života ako ne radimo ono što volimo? Do tok zaključka došla je i današnja inspiracija, Magda Sayeg. Sjeća se kako je svoj dom htjela ukrasiti nečim posebnim što nitko nema pa je isplela navlake za ručke na vratima. Prilično kul, zar ne?

Kako je vješta u pletenju, nije dugo trebalo da hobi proširi i van svog doma, na ulične svjetiljke i prometne znakove. Nije se ni okrenula, a njezini radovi krasili su kipove u Parizu i jedan simpatičan bus u Meksiku. Danas je poznata kao majka pokreta zvanog ‘yarn bombing’ kojeg karakterizira ukrašavanje različitih javnih objekata, drveća i vozila šarenim pletivom.

Neobičan početak

#yarnbomb spotted outside the @flyingpigeonla shop in #nela

A post shared by jane voodikon (@hapatofu) on

glamour shot courtesy of @marshalltidrickphoto for Smear magazine

A post shared by magda sayeg + knitta (@magdasayeg) on

Magdino umjetničko putovanje i rast pravi su primjer da ljudi s idejama, koje vremenom postanu velike tvrtke i karijere, često nemaju zacrtan plan. Većina toga se dogodi sasvim slučajno. “Kada sam se prije 10 godina počela baviti pletenjem, nisam imala velike ambiciozne ideje niti vizije o raskoši. Sve što sam željela jest nešto toplo i pahuljasto na haldnom, sivom čeliku koji viđam svaki dan”, kaže Magda.

as promised….

A post shared by magda sayeg + knitta (@magdasayeg) on

Što je više plela i uživala u ukrašavanju različitih stvari, posao se samo širio i počela je dobivati ponude za projekte. ‘Yarn bombing’ ili u slobodnom prijevodu ‘bombardiranje pređom’ postao je pokret kroz koji su se obožavatelji umjetnosti i pletiva na ovaj način povezali.

“Nikada nisam mislila da ću se kroz ovaj hobi koji inače vole bakice toliko povezati s ljudima. Ovime želim inspirirati druge i dokazati kako se velika snaga može naći na neobičnim, skromnim mjestima, a svi posjeduju vještinu koja jedva čeka da se otkrije”, sigurna je Magda.

Što vi možete postići?

Naše ruke većinu vremena provode na ekranima mobitela ili tipkovnicama, a mogu se toliko bolje iskoristiti. Samo trebalo pronaći što volimo i to lako možemo pretvoriti u posao. Pod ‘lako’ se ne misli da je moguće bez truda doći do uspjeha, već da sve nekako lakše ako volite ono što radite.

Možda je to pisanje, pečenje kolača, slikanje ili šivanje? Ovime itekako možete zarađivati, samo treba imati ideju.

“Mnogi misle da sam profesionalna švelja, ali prije nisam znala držati ni iglu. Ali ponosna sam što sam pokrenula nešto što prije nitko nije. Možda vaša budućnost neće biti tako ‘glatka’, a može vam biti i dosadno pa počnete plesti oblekicu za ručke na vratima i time si totalno promijenite život”, zaključuje Magda.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:01 30.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr