Odlično

Nakon što ga je u govoru spomenula Frances McDormand, Hollywood prihvaća poticatelja uključivosti za veću raznolikost

Ovaj je pojam smislila znanstvenica Stacy Smith sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, koja proučava rodnu jednakost na filmu i televiziji, kako bi potaknula da se jednakost i uključivost reflektiraju na malim i velikim ekranima gdje su žene, manjinske etničke grupe i pripadnici LGBT zajednice i dalje podcijenjeni i premalo zastupljeni

Paul Feig, američki redatelj poznat po hitu “Djeveruše” iz 2011. godine, izjavio je u utorak kako je njegova produkcijska tvrtka prihvatila tzv. poticatelj uključivosti (inclusion rider), najnoviju holivudsku ideju za osiguravanje veće raznolikosti na filmskim i televizijskim setovima.

Feig, među čijim filmovima se ističe i ženska verzija “Istjerivača duhova” iz 2016. godine, pridružio se time Mattu Damonu, Benu Afflecku i glumcu i producentu “Crnog pantera” Michaelu B. Jordanu u usvajanju inicijative koja se našla u središtu pozornosti nakon što ju je u svom govoru zahvale na ovogodišnjoj dodjeli Oscara spomenula dobitnica Oscara za najbolju glumicu Frances McDormand.

“S oduševljenjem objavljujemo da Feigco Entertainment službeno prihvaća ‘poticatelja uključivosti’ za sve naše buduće filmske i televizijske produkcije”, objavio je Feig na Twitteru i pozvao druge filmske i televizijske tvrtke i studije da učine isto.

Film bi trebao odražavati stvarnu demografsku sliku okruženja u kojem se priča na ekranu odvija

Damonova i Affleckova producentska tvrtka Pearl Street Films objavila je u ponedjeljak da je usvojila “inclusion rider”, a Jordan je prošlog tjedna najavio da će to učiniti i njegova tvrtka Outlier Productions.

Pojam koji je Frances McDormand spomenula u svom sinoćnjem govoru mnoge je zbunio, evo što zapravo znači

“Inclusion rider”, što bi u slobodnom prijevodu značilo poticatelj uključivosti, označava dodatak holivudskom ugovoru kojim se može odrediti postotak pripadnika određenog spola, rase i seksualne orijentacije koji trebaju biti zastupljeni među glumcima i osobljem pri snimanju filmova i televizijskih emisija. Taj pojam smislila je znanstvenica Stacy Smith sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji, koja proučava rodnu jednakost na filmu i televiziji, kako bi potaknula da se jednakost i uključivost reflektiraju na malim i velikim ekranima gdje su žene, manjinske etničke grupe i pripadnici LGBT zajednice i dalje podcijenjeni i premalo zastupljeni. To praktički znači da bi film trebao odražavati stvarnu demografsku sliku okruženja u kojem se priča na ekranu odvija, objašnjava Smith koja je u utorak zahvalila Feigu jer već dugo promovira žene u svojim projektima.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr