Ispovijest

‘Moj slučaj seksualnog uznemiravanja nikada nije riješen. Šef je jednostavno otišao u drugu tvrtku’

Piše: Ana Kanazir / Vrijeme: 08:00 14.06.2017 / Rubrika:
Foto: Antonuk/Thinkstock
0

Radila je svoj posao okružena muškarcima, a onda ju jedan od njih počeo seksualno uznemiravati. Odlučila se obratiti službi za ljudske resurse tvrtke. Pročitajte njezinu priču

“Ono što je počelo nedužnim flertom brzo se pretvorilo u primanje za stražnjicu i zainteresiranost za moje tijelo. Kada bi god njegova žena bila izvan grada pozvao bi me na večeru. Bio mi je šef i očekivao je da ću pristati. Uvijek bi prelazio jezikom preko usana i pokazivao gdje bi ga stavio na mom tijelu.

Konstantno zlostavljanje

Dvadeset i nešto godina sam korporacijski menadžer i nije mi nikada bio problem raditi sa starijim muškarcima, ali osjećala sam se kao da taj jedan želi ispitati moje granice. Dani kada sam mu se htjela suprotstaviti brzo su nestali zbog straha od njegovih priča kako su završili oni koji su mu se suprotstavili. Uvijek bi se hvalio i prijetio s time.

Postala sam feministica, a s druge strane trpila sam zlostavljanje na poslu. Bilo je vremena kada sam se čudila sama sebi. Privatno se zalažem za ženska prava, a na poslu toleriram seksualno uznemiravanje svoga šefa. Moja vjerovanja izvan posla i užasna dinamika u uredu postala je prebolna za mene i znala sam da moram prekinuti ovu situaciju bez obzira na sve.

Stala sam tome na kraj

Obratila sam se ljudskim resursima za pomoć, a oni su me obećali zaštiti. Prošla sam niz pitanja, nakon kojih bih se vraćala u ured i starom stanju stvari. Održali su se i razgovori. Gledala bih svog šefa kako se smije i zavodi ispitivačicu, a ona podliježe njegovom šarmu. Bilo je i nekoliko neobičnih pitanja. Odjednom je od zaštite došlo do pitanja zašto im se nisam ranije obratila.

Rezultati ove istrage čekali su se dulje od predviđenog. Sjedila sam u uredu vrlo nervozna, pitajući se što će biti s mojim poslom i na kraju sa mnom. Počela sam zvati ženu u ljudskim resursima jer je sada već prošlo preko tri tjedna. Slala sam mailove i radila sve u svojoj moći kako bih ubrzala postupak. Prošli su i mjeseci, a ja sam i dalje bila očajna i većinom u suzama.

Moj slučaj seksualnog zlostavljanja nikada nije završen. Šef je jednostavno otišao na drugu poziciju druge tvrtke. Ovo je bio njegov plan i prije pokrenute istrage. Ponovno sam kontaktirala ljudske resurse i žena mi je rekla da je sve riješeno, ali da mi ne smije reći detalje. E pa reći ću vam samo da nakon godinu i pol zlostavljanja ništa nije riješeno.

On nije kažnjen

Upravo je ovo razlog zašto se nisam obratila nikome odmah na početku. Povjerila sam se, rekla sam istinu, a stvari se nisu previše promijenile. Nitko me nije tretirao s poštovanjem i nitko me nije shvatio ozbiljno.

Na kraju sam otišla iz ove tvrtke. Netko tko me trebao zaštiti nije to napravio. Dobro došli u današnji svijet. Većina žena koje su seksualno zlostavljane to ne prijavljuju, a nakon mog iskustva ne mogu reći da ih krivim radi toga. Bilo je užasno, a najgore od svega bilo je gledati čovjeka koji je kriv za sve kako samo odlazi na drugu poziciju bez ikakve kazne.”

Izvor: Thought Catalog

Piše: Ana Kanazir / Vrijeme: 08:00 14.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr