ŽIVOT KAO IZ BAJKE?

Kraljevske dadilje možda žive u palači, ali ipak se moraju pridržavati ovih 11 dosta strogih pravila

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 20.01.2017 / Rubrika:
Foto: CHRIS JACKSON/AFP
0

U povijesti kraljevske obitelji sve su dadilje bile žene

Iako nikad u životu osobno nisam imala ‘službenu’ dadilju, jer bi brigu o meni i mom bratu tijekom djetinjstva, ako mama i tata nisu bili u mogućnosti, obično preuzimali deda i baka, taj je posao, bio ‘služben’ ili neslužben, iznimno zahtjevan. A kada sve ovo postavimo u kontekst britanske kraljevske obitelji, pravila se dodatno pooštravaju.

Iza kulisa Buckinghamske palače, kao što znamo, postoji cijeli tim stručnjaka koji brine da sve ide prema planu, pa stoga nimalo ne čudi da su jednaku razinu reda htjeli postići kada se radi o brizi za njihovu djecu.

Iako smo svjesni da ne možete samo ušetati unutra i posao će biti vaš, nismo ni slutile da su pravila kojih se njihove dadilje moraju pridržavati baš toliko striktna.

Sve su dosadašnje kraljevske dadilje diplomirale na prestižnom Fakultetu Norland

Trenutna dadilja malene princeze Charlotte i njenog brata, princa Georgea, je Maria Teresa Turrion Borrallo, a ona je, kao i njene prethodnice koje su imale tu čast, ali i odgovornost raditi u Buckinghamskoj palači, diplomirala na Fakultetu Norland u engleskom gradu Bathu u pokrajini Somerset.

A evo koje su to točno predispozicije koje kraljevske dadilje moraju imati, koja su to stroga i možda začuđujuća pravila kojih se moraju pridržavati i što sve uključuje jedan njihov radni dan.

1. Dadilja mora biti žena

U povijesti Norland fakulteta, samo ga je jedan jedini muškarac uspio upisati, ali ni jedan muškarac dosad nije radio kao dadilja djece kraljevske obitelji.

2. Moraju znati omotati pelene na nekoliko načina

S obzirom da djeca kraljevske obitelji ne nose jednokratne pelene, dadilja mora biti prilično vješta u omatanju onih platnenih, kako bi dijete u svakom trenutku bilo pokriveno i čisto te kako bi mu bilo ugodno.

3. Moraju igraonicu održavati besprijekornom

Iako se od njih baš i ne zahtjevaju sposobnosti Mary Poppins, kraljevske dadilje moraju znati učinkovite načine kojima će prostor u kojem borave klinci uvijek održavati besprijekorno čistim.

4. Trebaju znati kako sebe i djecu obraniti od napadača

Sigurnost je definitivno na prvom mjestu, a s obzirom da su kraljevski klinci neprestano na meti paparazza i ostalih potencijalnih opasnosti, dadilje na Norlandu uče tae kwon do, kako bi bile spremne obraniti sebe i klince u bilo kojem trenutku.

5. Moraju znati voziti. I to brzo

Ovo je još jedan način na koji dadilje mogu pomoći pri tome da izbjegnu škljocanje fotoaparata znatiželjnih očiju ili da pobjegnu što je brže moguće u slučaju opasnosti.

6. Plivanje je još jedna vještina koja se od njih zahtjeva

Kraljevska obitelj sa svojom djecom voli odlaziti na odmore uz vodu, stoga svaka njihova dadilja mora znati dobro plivati i biti kvalitetan spasilac.

7. Trebale bi nositi minimalnu količinu šminke

Na Norlandu djevojke moraju nositi smeđe uniforme i kloniti se sjenila za oči, no kada diplomiraju, slobodne su skinuti uniforme (ali i ne moraju), ali su isto tako obavezne zadržati jednostavan izgled (pogotovo kada je u pitanju šminka).

8. S nakitom također moraju biti umjerene

Kraljevske dadilje nikada nećete vidjeti s visećim, svjetlećim naušnicama i ogrlicama, ali jednostavne, manje naušnice i jednostavniji nakit mogu slobodno nositi.

9. Moraju biti snažne kako bi mogle upravljati kolicima teškim gotovo 40 kilograma

Silver Cross kolica već su jako dugo najpopularnija unutar kraljevske obitelji, a s obzirom da ista teže gotovo 40 kilograma, svaka njihova dadilja mora biti snažna i sposobna baratati njima.

10. Važno je i da su dobre nutricionistice

Iako postoji cijeli tim ljudi koji brine o hrani koju konzumiraju članovi kraljevske obitelji, na dadilji je da prati djetetove navike jedenja te da ga nauči pravilnom i nutritivno vrijednom načinu konzumiranja namirnica.

11. Moraju biti spremne na dječji plač u bilo koje doba dana (ili noći)

Ako dijete plače čak i tijekom noći, dadilja je ta koja trči u njegovu sobu i umiruje ga. I stoga svaka kraljevska dadilja mora biti sposobna obaviti taj zadatak.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 20.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr