NIJE BAŠ BESPOSLIČARENJE...

Jeste li se ikada zapitali što zapravo rade članovi britanske kraljevske obitelji? Evo odgovora

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 31.01.2017 / Rubrika:
Foto: ODD ANDERSEN/AFP
0

Možda mislite da zapravo ne rade ništa, ali istina je daleko od toga…

Ako govorimo o najpopularnijim ljudima na svijetu, prvo mjesto na ljestvici bez konkurencije bi odnijeli članovi britanske kraljevske obitelji.

Ali, uz to što su poznati, sigurno ste se nekada zapitali: Što oni zapravo rade po cijele dane?

S obzirom da nemaju službene ‘poslove’ kojima zarađuju za život, jer ih financiraju porezni obveznici i njihovo basnoslovno obiteljsko bogatstvo, pomislili biste kako zapravo u životu ne rade apsolutno ništa. No, nisu oni baš toliki besposličari, a evo kakve su točno dnevne obveze pojedinih članova kraljevske obitelji.

Kraljica Elizabeta II.

ELIZABETA KRALJICA

 

Kraljičin je kalendar ispunjen raznim obvezama, koje su svedene pod isti nazivnik ‘angažmani’ – a to se zapravo odnosi na brojne aktivnosti, poput ugošćivanja visokih državnika, organiziranje zabava u palači, odlaske na diplomatska putovanja i još štošta, piše Business Insider.

Zapravo, Telegraph je svojedobno pisao o tome kako je Kraljica samo u 2015. godini sudjelovala u 341 angažmanu u 89. godini života, što je više od princa Harryja, Williama i Kate Middleton zajedno.

Osim toga, Kraljica je zadužena za davanje odobrenja i pečata svakom prijedlogu zakona kojeg predloži Parlament, prije nego uopće postane zakon. Na službenoj web stranici kraljevske obitelji također stoji da “Kraljica ima isključivo pravo na dodjelu počasnih priznanja ljudima koji to zaslužuju.”

Također, kao glavna Pukovnica oružanih snaga pohađa svaku vojnu ceremoniju koja se održava tijekom godine, dok kao Vrhovna Guvernerka engleske Crkve imenuje nove biskupe, nadbiskupe i dekane. I da, dobro ste zaključili, zapravo je jako zaposlena žena!

Vojvoda od Edinburgha, princ Phillip

Kraljica Elizabeta II. sa suprugom.
Kraljica Elizabeta II. sa suprugom PhilipomFoto: LEON NEAL/AFP

Osim što je pratnja Kraljici na svim mogućim važnijim dobrotvornim događanjima, princ Philip pokrovitelj je ili predsjednik više od 800 različitih organizacija. Možda je najpoznatiji po osnivanju dodjele Nagrada Vojvode od Edinburgha 1956. godine, a na službenoj web stranici piše i ovo: “Njegovo Kraljevsko Visočanstvo dio je mnogih važnih dobrotvornih i drugih organizacija, koje govore o njegovim brojnim interesima za teme poput komunikacija, sporta, inženjerstva i vojske.”

Vojvoda od Cambridgea, princ William

BRITAIN-ROYALS

Princ William bio je pilot East Anglian zračne ambulante, ali je u jednom intervjuu za BBC natuknuo kako bi ožujak 2017. mogao biti zadnji mjesec njegova rada na ovom poslu kojeg je obavljao 60 sati tjedno, kako bi se mogao posvetiti obiteljskim i kraljevskim obvezama.

Vojvotkinja od Cambridgea, Kate Middleton

TENNIS-GBR-WIMBLEDON

Osim što je majka trogodišnjeg Georgea i jednogodišnje Charlotte, Kate Middleton svog supruga Williama prati na svim važnim kraljevskim događanjima i obvezama koje je naslijedio od svoje bake. Tako su prošle godine, primjerice, po službenoj dužnosti posjetili Kanadu, ali i još brojna druga mjesta.

Osim kraljevskih obveza, Kate je također uključena u pomaganje brojnim dobrotvornim i drugim organizacijama, djeluje u udruzi djece oboljele od mentalnih i emocionalnih poteškoća, a također podupire i udrugu Action on Addiction, organizaciju Patron of eight te East Anglia’s dječju bolnicu.

Princ Harry

princ harry

Princ Harry deset je godina radio u oružanim snagama, a službu je završio 2015. godine. Na službenoj web stranici stoji kako Harry “provodi svoj radni vijek podupirući brojne dobrotvorne aktivnosti i projekte raznih udruga te Kraljicu prati na mnogim javnim događanjima.”

Harry živi u Kensington palači, a uz sav ovaj posao radi i na programu Coach Core – fondaciji koja se bavi poboljšanjem sporta u Velikoj Britaniji, a proveo je i dosta vremena u južnoj Africi, radeći na konzervacijskim projektima.

Charles, princ Walesa i Camilla, vojvotkinja Cornwalla

Charless i Camilla

Charles i Camilla uključeni su u brojne kraljevske aktivnosti, a na službenoj web stranici njihovi su poslovi podijeljeni na tri dijela:

“Obavljanje službenih kraljevskih dužnosti kao potpora Kraljici i njenoj Vladi, rad na dobrotvornim projektima (…) te promocija i zaštita nacionalnih tradicija, vrlina i izvrsnosti.”

Ostali članovi kraljevske obitelji

Ostali članovi kraljevske obitelji, s obzirom na titulu ‘neovisnih građana’, rade normalne poslove koje obavlja i svaki drugi stanovnik Velike Britanije.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 31.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr