ŠTO VODI K TOME

Ispovijest šopingholičarke: Dužna sam preko 100 tisuća kuna, samo u restoranima potrošila sam brdo novca

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 12:59 30.11.2016 / Rubrika: ,
Foto: djiledesign/thinkstock
0

Od skupih restorana do novih krpica: Iskrena ispovijest šopingholičarke koja zbog svoje ovisnosti ne može planirati normalnu budućnost

Dug: više od 105 tisuća kuna (15.000+ dolara)

Izvor: Kreditne kartice

Procjenjeno vrijeme oporavka od financijskih dugova: Nepoznato

Točno se sjećam kad se promijenila moja veza s novcem. Bila sam na prvoj godini studija i imala sam nešto ekstra novca od školarina i stipendija. I prije nego sam to uopće shvatila, našla sam se kako jedem u nekima od najfinijih restorana u gradu. I to je bio početak mog ‘počasti sama sebe’ putovanja. Kao brucošica, samo na hranu u skupim restoranima potrošila sam najmanje 21 tisuću kuna (3 tisuće dolara).

Odgajala me samohrana majka koja je radila čak tri posla kako bi meni i mom bratu priuštila sve što nam je bilo potrebno te gotovo sve što smo poželjeli. Tijekom odrastanja, nikad nismo previše razmišljali o financijskoj budućnosti i pripremama za samostalan život. A sada bih jako voljela da jesmo.

Često sam jela po restoranima

Beautiful woman eating meal in restaurant

Iako nisam toliko puno kupovala, često sam jela u restoranima i putovala, i upravo je to najviše uništilo moju ušteđevinu. Prošlo je nekoliko teških semestara, a onda sam bila primorana pronaći još dodatnih poslova, kako bih mogla nadoknaditi sav novac koji sam izgubila od školarina. Pred kraj studija radila sam čak tri posla, sedam dana tjedno. Do završne godine već sam duboko zaglibila, i kad bih rekla da sam bila razbijena, to bi bila preblaga riječ.

Bila sam premorena i često sam se pitala zašto toliko naporno radim, ako od tog rada ne vidim nikakve nagrade. Nešto se moralo promijeniti i odlučila sam da će to biti moj stil života. Ono ‘počasti sama sebe’ razmišljanje bilo je toksično. Osjećala sam se kao da ležim u pjenušavoj kupki i ispijam šampanjac svaki put kad bih kupila nešto novo. Kunem se da bih prilikom svake nove kupnje osjetila nalet endorfina.

Prešla sam na šopingiranje

Woman sitting on sofa surrounded with shopping bags, rubbing feet

Uskoro sam od pretjeranog jedenja po restoranima prešla na šopingiranje. Pomislila sam, ako ću već trošiti sav taj novac, onda bi bilo dobro kad bih kupljene stvari mogla vidjeti u svom ormaru – te na taj način pred sobom imati plodove svoga rada. I tu je počela moja ljubavna veza s odjećom i modom. Htjela sam u potpunosti obnoviti svoj ormar i iskoristila sam priliku. I što se mene tiče, to je bio samo početak ostatka puta kojim sam htjela ići u životu.

A to je također bilo i vrijeme kad sam dobila svoju prvu kreditnu karticu. I to je bilo poprilično veliko otkriće, s obzirom da kao studentica nisam imala takva iskustva. U početku sam je koristila samo u iznimnim situacijama, ali kako je novac nestajao, tako mi je kreditna kartica postala utočište – uvijek je bila tu da mi omogući svaku moju novu kupnju.

I to nas dovodi do ovog trenutka. Nakon teške dvije godine i promjene posla, bila sam prisiljena trošiti novce koji su trebali biti u mom mirovinskom fondu, kako bih se održala na površini. Ali statistika govori da nisam jedina.

Dug je narastao na više od 100 tisuća kuna

woman choose one credit card, concept of credit debt

Trenutno – imam šest kreditnih kartica, od kojih sam na tri u posljednje dvije godine uspjela doći do najvećeg minusa. Moj dug je od minimalnih nekoliko stotina dolara porastao na više od 15 tisuća dolara (oko 105 tisuća kuna), ne računajući studentski kredit. Moj je dug postao moja mala, prljava tajna.

Danas imam 25 godina i želim se razvijati, kako profesionalno, tako i osobno, no moj me dug u tome užasno koči. Sada je krajnje vrijeme da riješim sve financijske probleme, pogotovo ukoliko u budućnosti želim osnovati obitelj.

Trebat će puno vremena da se situacija stabilizira

Woman with debts

Moja trenutna financijska situacija sprječava me da ostvarim dugogodišnji san o kupnji i renovaciji kuće, o investiranju i pripremama za budućnost te mi također ne dopušta da igdje otputujem. I sada iz dana u dan vidim da plan financijske sigurnosti nije samo koristan, već i krucijalan.

Učlanila sam se u brojne programe financijske sigurnosti, gdje prikupljam sva potrebna znanja i informacije o tome kako uštedjeti. No, i dalje se svakodnevno mučim kod donošenja pozitivnih odluka koje mi mogu osigurati pozitivnu financijsku budućnost. I također sam svjesna da ovakav stil života koji sam gradila godinama ne može baš nestati preko noći.”

Ispovijest je jedne anonimne djevojke koja je odlučila o tome progovoriti za The Guardian.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 12:59 30.11.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr