INTERVJU ZA ŽENANET

Irena Žilić o svoje dvije paralelne karijere: ‘Zbog njih godišnji odmor ne trošim na ljetovanje nego na koncerte’

Piše: Tamara Matković / Vrijeme: 16:29 04.11.2016 / Rubrika:
Foto: Sara Pukanić
0

Zagrebačka kantautorica Irena Žilić oduševila je publiku EP-em ‘Days of Innocence’ te albumom ‘Travelling’, koji je bio proglašen jednim od najznačajnijih hrvatskih/domaćih izdanja u 2014. godini

Posljednjih nekoliko mjeseci priprema novi materijal, a ‘The Moon’ je prva od pjesama s nadolazećeg, drugog albuma. Irena Žilić nam je u intervjuu otkrila čime se bavi osim glazbom, kako će zvučati njezin drugi studijski album te kakvi su joj planovi i ambicije po pitanju njezine dvije dosta uspješne karijere.

Uvijek inspirirana emocijama

“Drugi album će biti nešto drugačiji i, za mene osobno predstavlja materijal zvučno raznovrsniji od prvijenca ‘Travelling’. Atmosferom vjerujem da je u sličnom tonu, ali je to s tehničke strane na ovom albumu postignuto na malo drugačiji način”, kaže Irena koja je danas pustila i novi singl s nadolazećeg albuma.

“‘The Moon’ je poprilično nova stvar nastala krajem prošle i početkom ove godine, a inspirirana je bijegom od onog što te emotivno troši i straši, i koji unatoč svojoj besmislenosti, finalno ima oslobađajući efekt”, objašnjava kantautorica koja je u svojoj karijeri već nastupala u Lisinskom te održala solo koncerte, a planira i turneju za iduću godinu.

Glazbenica i biologinja

Ipak, kako kaže Irena, publika na njezinom novom albumu može očekivati određenu promjenu u zvuku i ‘malo tamniju’ tematiku. “Vjerujem da će neke pjesme stilski asocirati na ranije materijale, ali i da su neke dosta drugačije i daju pomak od prvijenca ‘Travelling'”, pojašnjava 29-godišnjakinja.

Iako je prve autorske uratke objavila prije nekoliko godina, Irena suptilno u svijetu glazbe veći dio svog života. “Glazba me interesira kojih 15-ak godina, ali daleko od toga da mogu reći da sam se njom bavila cijelo to vrijeme. Tek posljednje četiri godine objavljujem i nastupam sa svojim autorskim materijalom. Proces prihvaćanja glazbe kao nečeg značajnog za mene je išao postepeno, kroz satove pjevanja i sviranja gitare gdje sam s vremenom shvatila da je to nešto što me uistinu ‘hrani’ i što mi je važno”, kaže glazbenica koja je po struci biologinja, a tom profesijom se još uvijek bavi, paralelno uz umjetničko stvaranje.

Umjesto godišnjeg na turneji

#elektropionir #beograd

A post shared by Irena Zilic (@irenazilic) on

Na pitanje što je pokreće i inspirira na stvaranje, odgovara jasno i jednostavno: “Emocija naravno, ali naravno ona može biti izazvana vizualnim ili zvukovnim poticajem, ili kroz doživljaj trenutka tj. neko iskustvo. S druge strane, nekad se radi i o čistoj potrebi za stvaranjem ili reproduciranjem nečega, što opet potiče ‘kotačiće za kreativnost’, ali na nešto drugačiji način.”

Kako nakon izlaska albuma planira turneju, 29-godišnjakinja mora uskladiti i svoje dvije profesije. “To je nešto što zahtjeva još dodatnu koordinaciju, ali je izvedivo. Svoj godišnji odmor onda ne potrošim za ljetovanje ili zimovanje, nego za nastupe i promociju”, kaže ambiciozna Irena.

A kako se odlučila za studiranje biologije pored ljubavi prema glazbi, pojašnjava: “U srednjoj školi je postojao određeni interes i fascinacija biologijom pa je tako s vremenom sazrijela ideja da to studiram. Iako, u to vrijeme moji kriteriji za odabir zanimanja su uključivali i činjenicu da ću ‘puno kampirati i putovati’ na fakultetu pa ne mogu baš reći da su svi razlozi bili mudri i zreli. Ali daleko od toga da žalim za ovim izborom. Ako moram definirati što mi je fascinantno u biologiji i prirodnim znanostima, onda bi to bili detalji i poveznice koje čine ‘živi i neživi svijet’ te kompleksnost i jednostavnost istog.”

Život nema smisla bez glazbe

Radno…ali samo neki ☺️ #takingabreak #studio #newalbum

A post shared by Irena Zilic (@irenazilic) on

Ističe kako ne žali za time što glazbu kao svoju karijeru nije prihvatile ranije, točnije, prije studija biologije. “Iskreno, mislim da sam popriličan ‘latebloomer’ pa samim time neke stvari ni nisu mogle doći ranije. Tako nešto je individualno i ne opterećujem se s tim ‘Da sam…’ jer mislim da je to jaka kočnica produktivnosti i uistinu nepotreban teret”, kaže magistra koja se odgovorno nosi sa svojim obvezama.

Upravo zbog toga joj, kako sama priznaje, ostaje manje vremena za privatni život, ali kao i svaka ambiciozna osoba, to je još jedna prepreka koju zna kako obići. “Društvena sam pa nađem načina”, zaključuje kroz smijeh.

No, nije ni sanjarski zanesena da je glazba jedini smjer u kojem se njezin život mora razvijati. “Što se tiče mojih zanimanja, na njih gledam kao na nešto što je potencijalno vrlo promjenjivo i tu ne očekujem stalnost. Da moram birati između ‘korice kruha’ i toga da sam ‘službeno glazbenica’, ‘korica kruha’ bi pobijedila jer ako mi je glazba uistinu više od ‘drugog posla’ i fascinacije te neka vrsta začina za sreću (što mislim da je) vjerujem da bi našla način da budem s njom sretna i unutar svoja četiri zida. Ali odreći se bilo kakvog bavljena glazbom u potpunosti bi za mene bio vjerojatno vrlo veliki problem”, pojašnjava.

Važnost međuljudskih odnosa

Photo by @georgeziv #vatroslavlisinskiconcerthall

A post shared by Irena Zilic (@irenazilic) on

Irena, koja je na početku svoje karijere jednom prilikom izjavila da se smatra introvertom, danas se, kaže, navikla na obveze koje nosi zanimanje glazbenice poput intervjua i javnih pojavljivanja. “Mislim da sam neka sredina između introverta i ekstroverta. Bitno mi je samovanje kao i kvalitetno druženje za unutarnju sreću i mir. Što se tiče nastupa to je nešto što mi je rijetko nestresno iskustvo i nisam sigurna hoće li se to s vremenom promijeniti. Voljela bi da se to promijeni jer nastupi s malom tremom su neopisivo ugodnije i ljepše iskustvo.”

Na njezine pjesme uglavnom utječu međuljudski odnosi, a ilustriraju se kroz emocije. “Radi se o spajanju vlastitih emocija i kreativnosti sa glazbom, ali ne u svrhu oslobađanja intimnih strahova već iz potrebe/želje da izraziš emociju, kakva kod ona bila, i kroz glazbu je oblikuješ u ono što želiš”, kaže Irena koja, kao i većina glazbenika i glazbenica također ima neke svoje uzore. Na ono jedno pravo klišej pitanje – s kim bi voljela jednog dana surađivati, odgovara vođena impulzivnom emocijom: “Danas sam u takvom raspoloženju da bi rekla Chet Baker… Ne bi morali ni surađivati, bilo bi dovoljno da odsvira malo. Više nego dovoljno!”

Irenu, koja je danas objavila svoj novi singl, zamolili smo i da na krjau za naše čitatelje sastavi nasumičnu glazbenu playlistu, a ovo je njezin izbor:

Massive Attack – The Spoils
Bon Iver -33 „GOD“
POLIÇA – Lately
Whitney- Red Moon
Bill Withers- Just the Two of Us

Piše: Tamara Matković / Vrijeme: 16:29 04.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr