Ostavila neizbrisiv trag

Emilie du Chatelet: Super žena koju znanost ne smije zaboraviti

Francuskinja Emilie du Chatelet bila je talentirana matematičarka, znanstvenica i intelektualka

Emilie du Chatelet, kći visokog službenika na dvoru slavnog Luja XIV. bila je odlična matematičarka i za većinu ljudi u to vrijeme  bila je previše ambiciozna, emocionalna i otvorena prema seksu.  ‘Da sam kralj’, napisala je jednom prilikom, ‘Ja bih reformirala zlostavljanje koje učinkovito smanjuje polovicu čovječanstva. Žene bi sudjelovale u svim ljudskim pravima, a prije svega onima uma.’

Njezin intelekt očarao je  Voltaiera

Osim matematike njezina velika strast bila je astronomija i fizika. Iako je živjela u vremenu kada žene nisu podržavali u njihovom obrazovanju, uspjela se obrazovati i postići fantastične znanstvene rezultate. Njezina ljepota, ali i intelekt očarao je književnika i filozofa Voltaiera kojeg je upoznala kada je imala 26 godina. Iako je već sa 18 godina bila u dogovorenom braku s markizom du Châteletom, Emillie nije bila sretna. Nakon što je rodila troje djece i tako osigurala nastavak loze Châtelet, mlada aristokratkinja i njezin suprug živjeli su odvojeno, što zapravo nije bila tako neobična situacija u aristokratskim obiteljima. Započela je vezu s Voltaireom budući da su oboje bili vrlo intelektualni i dijelili istu strast prema zanosti.

Prijevod djela Isaaca Newtona

Bez obzira što je veza s ljubavnikom bila posve normalna stvar u to vrijeme aranžiranih brakova, Émilie i Voltaire su sablazni društvo kada su počeli zajedno živjeti jer su izvanbračne veze trebale biti diskretne, a ne alternativni brakovi. Iako ju je povijest zapamtila kao Voltaireovu ljubavnicu, Emilie du Chatelet bila je puno više od toga. Dala je veliki doprinos znanosti, a među značajnijim bio je prijevod djela Isaaca Newtona ‘Principia’ na francuski jezik. S Voltaireom je također napisala i ‘Elemente Newtonove filozofije’ u kojima su objasnili Newtonove zamisli.

Sve u svemu, priča Emilie du Chatet nadahnuće je generacijama žena matematičara jer je ostavila neizbrisiv trag.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr