Ispovijest

‘Dobivanje otkaza je najbolja stvar koja mi se ikada dogodila, iako ga nisam očekivala. A evo i zašto’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:04 25.08.2017 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

Nakon što je dobila otkaz u tvrtci u kojoj je radila neko vrijeme shvatila je neke stvari. Shvatila je da taj posao zapravo nije pravi odabir za nju i da je otkaz najbolja stvar koja joj se dogodila

“Nikada nisam mislila da ću čuti rečenicu ‘Otpuštena si’, iako tehnički nisam čula baš te riječi, ali čula sam ‘Nećemo ti produžiti ugovor na iduću godinu’.

Osjećala sam se kao promašaj

I tako sam u svojoj 22. godini, samo pet tjedana nakon što mi je tata preminuo i dva dana prije Božića ostala nezaposlena. Pokušala sam se koncentrirati na ono što mi šef govori, ali naravno samo sam željela što prije otići dok mi suze još nisu procurile niz lice.

Osjećala sam se kao promašaj. Uvijek sam bila dobra u školi. Bila sam odlična na svojem prijašnjem poslu. A očito sam bila toliko loša na ovom, svojem prvom pravom poslu da sam dobila otkaz. Ali moja karijera nije završila taj dan. Zapravo, od tog dana moja je karijera samo rasla. Dobivanje otkaza je najbolja stvar koja mi se ikada dogodila. A evo i zašto.

Nisam bila najbolja zaposlenica. Dolazila bih prije 9:00 sati svako jutro i odlazila nakon 17:00 sati, ali nisam željela biti tamo i to je bilo očito. Mrzila sam svaku sekundu provedenu na tom poslu. Tražila sam drugi posao, ali nisam nikada otišla. Zašto? Zato jer sam mislila da je moja povijest zaposlenja gora od mojeg psihičkog stanja i sreće.

Kada sam prijateljici rekla da sam dobila otkaz ona je bila uzbuđena: ‘Odlično! Sada se možeš posvetiti nečemu što će te usrećiti’, rekla je.

Sada sam izbirljiva

Kada sada gledam što se dogodilo poprilično mi je jasno kako taj posao nije bio za mene. Vodio me čovjek koji nije razumio moju ulogu, zbog čega sam uvijek bila nervozna i radila velike pogreške. S druge strane su bili kolege koji se nikada nisu upoznali sa mnom pa sam se osjećala sama i izolirano bez ičije pomoći ili vođenja.

Kod traženja novog posla odlučila sam biti jako izbirljiva. Nisam prihvatila prvi posao koji mi je ponuđen. Raspitala sam se prvo o kulturi i načinu rada tvrtke. Čekala sam da se pojavi prava prilika i još uvijek čekam.

Htjela sam napustiti svoj tadašnji posao, ali se nikada nisam usudila jer sam mislila da mi životopis nije dobar. Stres na poslu, putovanje do posla tri sata na dan i nemanje vremena za svoje prijatelje učinilo me ljutom osobom. A opet nisam nikada skupila dovoljno hrabrosti da bih otišla.

Najbolja stvar koja se dogodila

Drugi su mi uvijek pričali kako je biti otpušten užasno. Za mene je ipak to bilo jedno dobro iskustvo. Konačno sam se mogla naspavati i uživati u Božiću sa svojim prijateljima i obitelji bez brige o poslu.

Iako otkaz nije najbolja stvar koja vam se može dogoditi, on ne označava smak svijeta i kraj vaše karijere. Pokušavam naći pravi posao koji mi u potpunosti odgovara, a do tada napredujem profesionalno i osobno.

Bez obzira što otkaz trenutno ne zvuči dobro, a biti nezaposlen je užasno, vi i drugih milijun ljudi koji su otpušteni svake godine će uspjeti to prebroditi. Možda će vam, baš kao i meni, ovo biti najbolja stvar koja vam se dogodila”.

Izvor: Thought Catalog

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:04 25.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr