Samo bez panike

Čeka vas razgovor za novi posao? Iako se isprva čine dobrom idejom, ovih 8 poteza ubija sve vaše šanse

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:00 19.09.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Nemojte nasjesti na još gore zamke

Kada vam predstoji razgovor za posao, svjesni ste što trebate izbjegavati kako biste ostavili dobar dojam i dobili taj posao. No, nekim potezima za koje mislite da su pametni zapravo si možete napraviti medvjeđu uslugu, piše Hello giggles.

Evo što isprava izgleda kao dobra ideja, ali zapravo otežava vašu šansu za dobivanjem novog radnog mjesta:

Pojavite se prerano

Kašnjenje na razgovor za posao nešto je najgore što možete napraviti jer tako ostavljate dojam neodgovorne osobe. Isto tako, preranim dolaskom poslodavca stavljate pod pritisak jer dobiva dojam da se mora požuriti kako vi ne biste predugo čekali.

Ako ipak dođete 15 minuta ranije, pojedite i popijte nešto u obližnjem kafiću.

Priznajete da ste nervozni

Možda mislite da će poslodavac ovo cijeniti jer ste ‘ipak samo čovjek’, ali ovo je loša ideja. Koliko god vas pere trema, pokušajte ostati samopouzdani i smireni. Ako ne ide, barem se pretvarajte da ste cool.

Imate previše prijateljski nastup

Iako nije svaki poslodavac ili onaj s kim idete na razgovor stari namrgođeni čiča u odijelu, ostanite profesionalni na svim razinama. Znači, nema potštapalica, psovki i previše ‘opuštenog’ vokabulara.

Odjenete se preformalno ili previše casual

Ne morate biti u sakou da biste ostavili profesionalni dojam, ali isto tako nije dobro ni da se pojavite u običnoj majci i trapericama. Sve ovisi o poslodavcu i radnom mjestu.

Govorite ono što mislite da druga strana želi čuti

Nikako ne lažite o svojim postignućima, obrazovanju i iskustvu jer će poslodavac to osjetiti. To se čak odnosi i na vaše hobije kojih ne morate imati mali milijun kako biste djelovali proaktivno i zainteresirano. Samo budite ono što jeste i znajte koliko vrijedite i što možete ponuditi.

Previše ste iskreni

Da, prevelika iskrenost isto nije dobra, posebice kada vas poslodavac pita kako vam je bilo na prijašnjem radnom mjestu ili kakav je bio prijašnji poslodavac. Iako biste ga najradije popljuvali, suzdržite se.

Ne koristite klišeje

To su fraze poput ‘timska sam igračica’ ili ‘marljiva sam’. Poslodavci su to čuli milijun puta i te rečenice vas neće izdvojiti od drugih kandidata.

Previše ste entuzijastični

Super je biti zainteresiran i to pokazati, ali nije dobro ispasti očajan. Znamo da ih želite impresionirati vašim šarmom i bistrim umom, ali više ćete postići ako se prema svemu postavite konkretno, profesionalno i autentično.

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 11:00 19.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr