O ovome se ne prestaje pričati

Ako vam treba dokaz kako nije skroz suluda ideja da se Oprah kandidira za predsjednicu, evo najboljeg dijela njenog govora

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 10.01.2018 / Rubrika:
Foto: screenshot / youtube
0

Ovaj njen govor dosad je najdirektniji znak da bi se 2020. zaista mogla kandidirati za buduću predsjednicu SAD-a, iako ni jednom riječju nije spomenula izbore, a suptilne znakove koji idu u tom pravcu Oprah nam daje već neko vrijeme

Iako još nikad nije direktno potvrdila da će se zaista kandidirati za predsjednicu SAD-a na sljedećim izborima, 2020. godine, Oprah Winfrey već neko vrijeme nam daje suptilne znakove da je ta mogućnost itekako otvorena, a njen najnoviji, moćan govor sa Zlatnih globusa, koji je obilježio i čitavu večer i o kojem se priča još i danas, danima nakon Globusa, vjerojatno je jedan od najdirektnijih znakova potencijalne kandidature.

Nakon što se voditelj Seth Meyers našalio s time da bi upravo ona bila najsavršenija sljedeća kandidatkinja za predsjednicu, Oprah se popela na pozornicu kako bi primila Cecil B. DeMille nagradu za životno djelo, a njen 10-minutni govor koji je zatim uslijedio bio je najveći trenutak večeri, uz pokrete #MeToo i #TimesUp i ustajanje žena protiv seksualnog nasilja i ponižavanja, na koje se Oprah, dakako, osvrnula.

Ovo nije bio prvi znak, iako je bio najmoćniji

Ovo definitivno nije bio prvi put da je mnogima dala naslutiti kako možda zaista razmišlja o kandidaturi, ali je sigurno bio najuvjerljiviji, iako ni jednom riječju nije spomenula izbore.

Oprah je tako prije nekoliko mjeseci na svom Twitteru podijelila članak New York Posta, u kojem su je proglasili “Najvećom nadom demokrata na izborima 2020. godine”, a uz to je napisala: “Hvala vam na vašem glasu potpore.”

Definitivno želi da ovo ostane tema razgovora

Također, u svojem se showu 60 minutes u rujnu prošle godine osvrnula na vladavinu trenutnog američkog predsjednika Donalda Trumpa i svoje je goste upitala što misle o njegovu vođenju države, piše The Washington Post. I dok nikad sama zapravo nije izgovorila: “Da, ja ću se 2020. godine kandidirati za predsjednicu SAD-a”, sigurne smo u jedno – definitivno želi da ta mogućnost ostane temom razgovora.

A nakon njenog govora s Globusa, ako smo ikada uopće i trebale snažniju potvrdu njene genijalnosti, mi je u potpunosti podržavamo. Kao i brojni drugi, slavni i malo manje slavni pojedinci, od kojih su se mnogi već ponudili sudjelovati u financiranju njene predsjedničke kampanje.

A evo i najboljeg dijela njenog govora s Globusa, samo da vas podsjetimo zašto njena kandidatura nije skroz suluda ideja

“Ono u što sam potpuno sigurna jest da je istina naše najsnažnije oružje. I posebno sam ponosna na sve žene koje su se osjetile dovoljno snažnima i moćnima da progovore i sa svima podijele svoje osobne priče. Svaka od nas u ovoj prostoriji slavi se zbog priča koje pričamo, a ove smo godine mi postale priča. Ali to nije samo priča koja u ovim razmjerima utječe na industriju zabave. To je priča koja nadilazi sve kulture, geografiju, rasu, religiju, politiku i radno mjesto.

I stoga danas želim izraziti zahvalnost svim ženama koje su trpjele godine i godine zlostavljanja i napada zato što su, baš kao i moja majka, imale djecu koju su morale prehraniti, račune koje su morale platiti i snove koje su morale hvatati. To su sve one žene čija imena nikad nećemo doznati. One su domaćice, farmerice, radnice u tvornicama, restoranima, na akademijama, one su inženjerke, liječnice, znanstvenice… One su dio tech svijeta, političarke, poslovne žene. One su sportašice, Olimpijke, vojnikinje…

A tu je i Recy Taylor. Nju je kao mladu majku 1944. godine, nakon što se pješke vraćala s mise u Alabami, otela skupina od šest naoružanih bijelih muškaraca, a zatim su je silovali te ostavili pored ceste… Prijetili su joj da će je ubiti ako bilo kome kaže bilo što, ali njena je priča završila na NAACP-u, gdje je mlada žena po imenu Rosa Parks postala glavna istražiteljica njenog slučaja i zajedno su tražile pravdu. No, pravda u eri Jima Crowa nije bila opcija. Muškarci koji su je pokušali uništiti nikad nisu uhvaćeni.

Recy je umrla prije deset dana, samo nekoliko dana prije svog 98. rođendana. I ona je živjela, kao i sve mi – predugo godina u kulturi kojom su vladali brutalno moćni muškarci. I predugo vremena žene se nije slušalo niti im se vjerovalo ako su se samo usudile progovoriti o vlastitoj istini protiv moći tih muškaraca.

Ali njihovo je vrijeme završilo…

I zato želim da sve djevojke koje ovo sada gledaju znaju da je novi dan na horizontu. I kad taj novi dan napokon svane, to će se dogoditi zbog svih prekrasnih žena, od kojih se mnoge danas nalaze u ovoj prostoriji, ali isto tako i zbog nekih prilično fenomenalnih muškaraca, i zajedno ćemo morati naporno raditi da napokon dođe vrijeme kad nitko više neće morati izgovoriti ‘Me too’. Hvala vam.”

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 10.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr