Stručnjaci objašnjavaju

Što ti se sve može dogoditi s tijelom ako masturbiraš svaki dan

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 12.10.2017 / Rubrika:
Foto: giphy
0

Možda se nakon ovoga predomisliš ako si samu sebe u zadnje vrijeme previše zapostavila

Da, mi žene možemo biti malo zeznute. Navodno, kažu istraživanja, tek 25 posto žena može doživjeti orgazam tijekom penetrativnog seksa, a na to utječu različiti faktori. Od stresa, suhoće intimnih dijelova pa do razine emocionalne intimnosti koju imamo (imate) s partnerom, no najčešći je razlog ipak taj da nam jednostavno ne odgovara određena poza – jer u nekima jednostavno ne dobivamo dovoljno kvalitetnu stimulaciju klitorisa, koja je pak vrlo važna za postizanje toliko željenog orgazma.

No, postoji li onda ikakvo rješenje, ili? Pa, najvažnije je da za početak svaka od nas detaljno upozna vlastito tijelo i nauči što joj najbolje odgovara kako bi maksimalno uživala. Jednom kad postaneš profesionalka, mudrost možeš proslijediti i na svog partnera, a zatim će vaš seks vjerojatno biti najbolji u životu.

Također, sasvim je u redu ako u cijelu tu priču ubacite i koju seks igračku, poput vibratora, butt plugova, lubrikanata i svega što vam već može pasti na pamet i što vam se za vas čini najprimjerenijim, jer ako se svidi i tebi i njemu, nikako vam ne može odmoći. Zapravo, uz pomoć tih malih, čarobnih pomagala samo ćete pojačati senzitivnost tijekom stimulacije, a svi znamo što slijedi nakon toga…

Bismo li to trebale raditi baš svaki dan?

Dakle, sad kad smo još jednom zaključile da je malo solo akcije jako dobro za nas, možemo postaviti pitanje: Je li je dobro prakticirati svaki dan? I što nam se može dogoditi ako masturbaciju prakticiramo svaki dan? Stručnjaci imaju odgovore i objašnjenja. I da, posljedice su najbolje ikad…

1. Bolje ćeš spavati

“Masturbacija na dnevnoj bazi (ili jednostavno regularna masturbacija nekoliko puta na tjedan) može smanjiti stres na način da smiruje centralni živčani sustav, a kao rezultat dobivamo bolje spavanje”, objašnjava liječnica Kat Van Kirk, licencirana seksualna i bračna terapeutkinja te terapeutkinja za veze i autorica knjige Married Sex Solution: A Realistic Guide to Saving Your Sex Life.

Također, ovo bi nas trebalo podsjetiti da se više ne ljutimo na partnera ako zaspe ubrzo nakon seksa, jer to se ne događa zato što mu je dosadno, već mu se događa upravo zbog seksa koji ste malo prije imali. A vjerojatno se događa i tebi, zar ne?

I dok je muškarcima generalno, kad je o ovome riječ, malo lakše, s obzirom da “nakon orgazma, muškarci obično doživljavaju automatski pad šećera u krvi te padaju u stanje instantne relaksacije, dok je efekt kod žena mnogo dugotrajniji, ali jednako učinkovit”, što se tiče beneficije lakog usnivanja, tu smo ipak univerzalni.

2. Bit ćeš sretnija

Da, već znaš da se neposredno nakon orgazma osjećaš sretnije (tko ne bi…), ali ovdje mislimo na to da ćeš generalno biti mnogo sretnija, jednom kad redovito počneš masturbirati, objašnjava doktorica Kirk. No, to ne znači da sad svakog jutra moraš ustajati ranije kako bi obavila svoj novi dnevni zadatak, a kako bi zatim čitav dan mogla biti sretnija, jer naši hormoni djeluju na način da prate naše navike ponašanja, stoga – ako u bilo kojem trenutku u danu pronađeš malo vremena za sebe, to će tvoje hormone dovesti do značajne promjene, na bolje, dodaje Kirk.

“Mnogi hormoni, uključujući oksitocin i endorfin, pozitivno reagiraju na redovitu masturbaciju, što pak može dovesti do boljeg generalnog raspoloženja i osjećaja olakšanja”, tvrdi. A evo zašto ti se život čini toliko mnogo ljepšim… “Kad se u tijelu ispušta oksitocin, on pomaže otpuštanje endorfina – a zbog tih prirodnih opijata, seks, a posebice orgazam, za nas postaju izuzetno snažni analgetici koji povećavaju naš prag boli”, objašnjava doktorica. Ali, to još nije sve…

Najbolje od svega je to da se u tijelu otpušta i do pet puta više oksitocina neposredno prije orgazma, jer ga on ustvari i potiče. Uz to, redovitom masturbacijom možete podići i samopouzdanje te takvu pozitivnu energiju zatim prenijeti i u spavaću sobu tijekom odnosa s partnerom. Genijalno.

3. Libido će ti rapidno narasti

Ako misliš da si zapela u neku napornu rutinu i više ti jednostavno nije do seksa, sve bi mogla popraviti redovitija masturbacija. Ne samo da ćeš se njome prisjetiti koliko je to genijalan osjećaj (ako si uopće zaboravila), već ćeš njenim redovitim prakticiranjem promijeniti kako tvoje tijelo odgovara na podražaje te ćeš fizički htjeti više seksa, objasnio je Tino Dietrich iz Ella Paradisa.

“Seks potiče seks. Što više seksa prakticiraš, pa čak i sa samom sobom, više ćeš toga htjeti ponovno i ponovno. Masturbacija potiče tvoje tijelo da proizvodi veće količine testosterona, kao i endorfina – uključujući oksitocin, hormon maženja, kako ga neki vole nazivati. Jednostavno ćeš se osjećati bolje i tvoje tijelo – ali i um – toga se više neće htjeti odreći”, dodaje.

4. Ojačati ćeš mišiće zdjelice

A zašto je bitno imati jake vaginalne mišiće i mišiće zdjelice? “Kad gledamo dugoročno, korisno je za zdravlje mjehura te za borbu protiv inkontinencije, posebice nakon rađanja”, objašnjava doktorica Holly Richmond, somatska psihologinja, seksualna terapeutkenja te bračna i obiteljska savjetnica.

“Gotovo odmah nakon što počneš redovito prakticirati masturbaciju, primijetit ćeš da si postala nekako osjetljivija tijekom svake sljedeće vaginalne penetracije bilo koje vrste. Vaginalni zidovi postaju osjetljiviji te bolje odgovaraju na različite pozitivne podražaje”, dodaje.

“A samim time što ćeš bolje odgovarati na podražaje – postoji veća šansa da ćeš redovito doživljavati orgazme. Kegelove vježbe i masturbacija zapravo koriste jednake obrasce kada dovode do orgazma – kontrakciju i otpuštanje – samo što je kod masturbacije to mnogo brže. Da, svaki je orgazam dobar orgazam, ali ako uspijete postići da traje dulje i bude još snažniji, bit ćete tim zadovoljnije”, tvrdi Richmond.

5. Manje ćeš vremena biti bolesna

“Više seksa znači manje bolesti. A, evo i zašto. Naime, tijekom seksa, točnije za vrijeme orgazma, naše tijelo otpušta DHEA hormon, a to zatim dovodi do jačanja našeg imunološkog sustava, potiče rast kostiju, popravlja zdravlje kože, a može čak i učvrstiti naše mišiće”, tvrdi Kirk te dodaje kako sve ovo u principu znači da ćeš vjerojatno mnogo rjeđe obolijevati od prehlada i gripa.

Također, možeš si smanjiti šanse za oboljenje od raznih bolesti srca. “Kako se zalihe krvi obnavljaju, naše krvne stanice, organi i mišići pune se svježim kisikom i hormonima, a kako iz tijela mičemo stare zalihe krvi, u isto vrijeme odbacujemo i štetne tvari koje inače mogu uzrokovati bolesti. A to možemo pripisati dubljem disanju i kontrakciji mišića koji se događaju prije i tijekom orgazama”, objašnjava doktorica.

I svom partneru možeš savjetovati isto, da. “Ljudi koji redovito masturbiraju obično su otvoreniji prema mnogim aspektima seksualnog zdravlja, zbog čega su darežljiviji i pažljiviji ljubavnici. Vidjela sam stotine, ako ne i tisuće slučajeva veza koje su se popravile nakon što su oba partnera počela redovitije masturbirati. Na taj način vi i vaš partner osvještavate činjenicu da vam je seksualno zdravlje na prvom mjestu te da vam je vaš romantičan odnos također jednako važan. Isto tako, predlažem i uzajamnu masturbaciju, koja je također dobra ideja – jer to je navika koja za oboje može biti izuzetno seksi i zadovoljavajuća”, dodaje Dietrich za kraj.

Pa, onda? Hoćeš li se nakon ovoga, ako to već ne radiš, malo redovitije početi posvećivati samoj sebi?

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 12.10.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr