JESTE LI ZNALI?

Prođite testove: Kažu da su ljudi koji ovako reagiraju na glazbu inteligentniji od drugih

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:17 20.10.2016 / Rubrika:
0

Provjerite kakva je vaša emocionalna inteligencija

Jeste li i vi jedni od onih koji se naježe kada čuju neku posebno emotivnu glazbu? Ako vam se ovo događa, znanstvenici tvrde kako bi razlog za to mogao biti vaša visoka emocionalna inteligencija.

Nova studija, koju je vodio Amani El-Alayli, profesor socijalne psihologije sa Sveučilišta Eastern Washington, tvrdi kako to kada nam se naježe sve dlake na tijelu najbolje opisuje francuska riječ ‘frisson’, koja doslovno prevedena znači jednostavno ‘uzbuđenje’.

A osobe koje doživljavaju takva iskustva, koja se još nazivaju i ‘orgazam na koži’, emotivnije su od onih koji to nikada nisu doživjeli, tvrde znanstvenici.

Osobe koje se ježe prilikom slušanja glazbe imaju veću emocionalnu inteligenciju

U ovom istraživanju, sudionici su morali preslušati pet glazbenih djela i, svaki puta kad bi se naježili, o tome su morali obavijestiti asistente tako što bi pritisnuli gumb.

Znanstvenici tvrde da osobe koje se naježe osim više emocionalne inteligencije imaju i aktivniju maštu, više cijene prirodu i ljepotu te su općenito emotivnije i više promišljaju o svemu što dožive.

Sudionici ovog istraživanja obično su se naježili tijekom emocionalne reakcije na neku neočekivanu promjenu u pjesmi, što znači da su stvarno s pažnjom i zanimanjem slušali glazbu, a ne tek toliko da je odslušaju do kraja. A ona najemotivnija glazba na sudionike je djelovala ‘najagresivnije’ te je na takvu glazbu reagirala čak trećina njih.

Riješite ova dva testa. Što osjećate?

A ako želite, možete testirati i sami sebe – stavite ovu skladbu na 16. minutu i od te je minute slušajte barem 60 sekundi. Osjećate li što?

Sljedeći test je ova skladba – slušajte je od početka otprilike dvije minute. Jeste li se naježili?

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:17 20.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr