Okej...

Osam zanimljivih činjenica o tamponima koje možda niste znale (a vjerojatno želite)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 18:00 15.06.2017 / Rubrika:
Foto: emapoket/thinkstock
0

Neke su prilično smiješne, a neke potpuno nevjerojatne

Tamponi. Ova nam je riječ danas toliko poznata i svakodnevna da je više i ne shvaćamo kao nešto posebno, već kao predmet koji volimo imati uz sebe kad nam je potreban. Ali i tamponi su nekad bilo novi, neobični, čudni, a u nekom trenutku čak i zabranjeni, piše Hello Giggles. Evo osam zanimljivih činjenica koje možda niste znale o tamponima, a voljele biste znati (mi za neke nikad nismo čule, priznajemo).

1. Tamponi su nekad bili kontracepcija

Tamponi kakve danas znamo ne mogu se koristiti kao kontraceptivno sredstvo, ali naši su preci nekada radili upravo to. Londonski Muzej znanosti u svom postavu ima izložen medicinski pamučni tampon koji se 1900-ih koristio kao kontracepcija, ali ta praksa datira još u doba drevnog Egipta. Medicinski podaci iz tog razdoblja također pokazuju da su se za ubijanje spermatozoida tada koristili i kolocint, acai bobice te med.

2. Nekad baš i nisu bili popularni


I dok danas vrlo rado isprobavamo nove metode poput lady čašice ili gaćica za menstruaciju, kad su tamponi tek stigli na tržište, kulturne i društvene norme spriječile su žene da ih u potpunosti prihvate. Žensko dodirivanje vlastitog tijela smatralo se seksualnim i neprimjerenim, a otvorene rasprave o temama kao što je menstruacija bile su tabu. Tako da, tamponi baš i nisu bili previše popularni kad su tek predstavljeni.

3. Slanje tampona poštom nekad je bilo ilegalno u SAD-u

Kongres je proglasio Comstock zakone 1873. godine te je time zabranio građanima SAD-a da poštom šalju ‘opscene’ materijale, a to je uključivalo pornografiju ili bilo kakve predmete povezane s kontracepcijom (i intimnom njegom).

4. Rani prototip tampona zapravo je bio kondom napunjen sintetičkim pamukom

Zaposlenik tvrtke Kimberly-Clark, John Williamson, koji je bio jedan od izumitelja Kotex uložaka, isprobao je ovaj DIY kako bi napravio prvi iskoristivi tampon, ali njegov je pokušaj odmah ‘ugasio’ njegov otac, Kotexov medicinski savjetnik. Williamson je nakon toga navodno rekao: ‘Ja nikad ne bih dopustio da žene takvo što čudno stavljaju u sebe!’

5. Medicinske sestre nekada su same izrađivale vlastite tampone

Tijekom Prvog svjetskog rata, medicinske su sestre kao tampone koristile upijajuće zavoje, kojima su inače pomagale vojnicima te im tako spriječavale krvarenja.

6. Prvi patent tampona koštao je 32 tisuće dolara

Denverska poduzetnica Gertrude Tendrich 1931. je kupila patent tampona od izumitelja doktora Earla Haasa za 32 tisuće dolara, a kasnije je osnovala firmu Tampax koja i dan danas vrlo uspješno posluje.

7. Tamponi su nekad imali prilično smiješna imena

Samo neki od naziva brendova koji su proizvodili tampone nekad su bili: Fax, Mix, Moderne Woman i Fabs – a pretpostavljate, upravo su ova imena odabrana jer je otvoren razgovor o ovakvim ‘stvarima’ i dalje bio veliki, veliki tabu.

8. Nekad se mislilo da tamponi omogućuju seksualnu nadraženost

Iako su to vjerovali oni koji nisu imali pojma kako tamponi funkcioniraju, tamo 1940-ih i 1950-ih, nikad u povijesti nije zabilježeno da je ijedna žena ikada bila seksualno zadovoljena umetanjem tampona.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 18:00 15.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr