Iznenadit će vas

Jeste li znale da je Kleopatra zapravo bila muškobanjasta? Ovo su neke od manje poznatih činjenica o Kraljici Nila

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 02.06.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Puno detalja iz njezina života je nepoznato ili neprovjereno

Kao posljednji nezavisni faraon Egipta, Kleopatra je glasila za predivnu, šarmantnu i snažnu ženu koja je ostavila veliki utisak u povijesti. Priča se da je bila prava zavodnica koja je šarmirala i Julija Cezara i Marka Antonija, no puno detalja iz njezina života je nepoznato ili neprovjereno, piše History. Evo nekih manje poznatih činjenica o legendarnoj Kraljici Nila:

Cleopatra nije bila Egipćanka

Iako je rođena u Egiptu, podrijetlom je iz Egejske Makedonije. Predak joj je Ptolemej I. Soter, jedan od vojskovođa Aleksandra Velikog. Kada je Ptolemej preuzeo vlast nad Egiptom, pokrenuo je dinastiju vladara koji govore grčki, a trajala je gotovo tri stoljeća.

Bez obzira što etnički nije Egipćanka, Kleopatra je prihvatila mnoge egipatske drevne običaje i prva je iz Ptolemejove linije naučila egipatski.

Bila je dijete incesta

Poput mnogih kraljevskih kuća, članovi Ptolemejove dinastije često su se vjenčavali među sobom kako bi održali čistoću svoje krvne linije. Čak se više od desetak Kleopatrinih predaka udalo ili oženilo svojom sestrom, sestričnom, bratom iil bratićem pa je vrlo moguće da su njezini roditelji bili brat i sestra.

Kleopatra se u skladu s tim običajem udala za oba svoja adolescentna brata.

Kleopatrina ljepota nije bio njezin najveći adut

Rimska propaganda prikazala je Kleopatru kao lukavu zavodnicu koja je svoju seksualnu privlačnost koristila kao političko oružje. No, njezina pamet bila joj je najveći adut. Govorila je čak desetak jezika i poznavala je matematiku, filozofiju, oratorij i astronomiju.

Također postoji dokaz da Kleopatra i nije bila tolika ljepotica kao što se nekoć vjerovalo. Pronađeni novčići s njezinim likom prikazivali su je muškobanjastu s velikim, kukastim nosom, iako neki povjesničari tvrde da se namjerno tako prikzivala kako bi odavala snagu.

Drevni pisac Plutarh tvrdio je da Kraljica Nila i nije bila tako fizički posebna već da su svi padali na njezin šarm i snažan, siguran ton glasa.

Imala je prste u ubojstvima svoje braće i sestara

Kao što je incest bio dio Ptolemejove tradicije, tako su ubojstva i spletke unutar obitelji bili na dnevnom meniju. Nakon što se posvađala sa svojim bratom-suprugom Ptolemyjem XIII. jer je htjela sama sjesti na prijestolje, kasnije su se sukobili u građanskom ratu.

Kleopatra se udružila s Julijem Cezarom, a Ptolemy se utopio u Nilu nakon što je bio poražen. Ona se potom udala za svog mlađeg brata Ptolemyja XIV. kojeg je navodno ubila jer je htjela da s njom vlada njezin sin.

Nadalje, 41. godine pr. Kr. naredila je ubojstvo svoje sestre Arsinoje jer ju je smatrala suparnicom u borbi za prijestolje.

Znala je kako ostaviti dojam

Kleopatra je vjerovala da je živuća božica i zato je često koristila lukave načine za povezivanje s potencijalnim saveznicima i jačanje božanskog statusa. Kada je Julije Cezar stigao u Aleksandriju, znala je da joj njezin tadašnji brat-suprug Ptolemy XIII., s kojim je bila u zavadi, neće dopustiti da upozna Julija pa se zamotala u tepih i ugurala u Julijeve privatne odaje.

Cezar je bio osupnut Kleopatrom u kraljevskoj odori, a njih dvoje su uskoro postali ljubavnici i saveznici.

Živjela je u Rimu u vrijeme atentata na Cezara

Kleopatra je odlučila živjeti s Cezarom u Rimu 46. godine pr. Kr., što je napravilo pravu pomutnju u gradu jer Cezar nije krio da mu je ljubavnica. Nakon njegovog ubojstva u Senatu, Kleopatra je odmah morala pobjeći iz Rima, ali je za sobom ostavila priličan utisak.

Njezina egzotična frizura i biserni nakit postali su novi trend među rimskim ženama.

Kleopatra i Marko Antonije osnovali su vlastiti klub za uživanje u alkoholu

Njihov odnos imao je političku komponentu jer je Kleopatra trebala Marka Antonija da zaštiti svoju krunu i zadrži neovisnost Egipta, dok je njezin ljubavnik trebao pristup egipatskom bogatstvu. Bez obzira na to, obožavali su jedno drugo i čak su osnovali klub za uživanje u alkoholu.

Njegovi članovi su redovito uživali u vinima, igrama i natjecanjima, a jedna od najdražih igara Kleopatre i Marka Antonija bila je lutanje Aleksandrijom pod krinkom i zbijanje šala sa stanovnicima.

Vodila je flotu u pomorskoj bitci

Kleopatra se naposlijetku udala za Marka Antonija i s njim imala troje djece, ali je njihov odnos svejedno izazvao masovni skandal u Rimu. Antonijev suparnik Oktavijan pokušao je okrenuti puk protiv Antonija, govoreći da je izdajica jer je pod utjecajem intrigantne zavodnice.

Zato je Rimski senat proglasio rat Kleopatri, a sukob je dosegao vrhunac 31. godine pr. Kr. u velikoj pomorskoj bitci kod Akcija. Kleopatra je osobno vodila nekoliko desetaka egipatskih ratnih brodova u borbu uz Anotnijevu flotu, ali oni se nisu mogli mjeriti s Oktavijanovom flotom.

Nakon što je sve eskaliralo na njihovu štetu, morali su pobjeći u Egipat.

Možda nije umrla od zmijskog ugriza

Kleopatra i Marko Antonije oduzeli su si živote 30. g. pr. Kr. nakon što su ih Oktavijanove snage otjerale u Aleksandriju. Dok se vjeruje da je Antonijo ubo sebe nožem u trbuh, Kleopatrin način samoubojstva nije siguran.

Povijest nas uči da je namjerno dala zmiji da ju ugrize, no prema starim zapisima kroničara Plutarha, nije sigurno što se točno dogodilo. Nagađa se i da je umrla od otrova koji je sakrila u četku za kosu.

Film o Kleopatri iz 1963. bio je najskuplji film svih vremena

Kraljicu Nila glumile su mnoge dame starog Hollywooda, uključujući Claudette Colbert i Sophia Loren, ali najpoznatije utjelovljenje Kleopatre svakako je Elizabeth Taylor. Film se od početka snimanja suočavao s problemima pa je početni budžet od 2 milijuna narastao na 44 milijuna dolara, što ga čini najskupljim filmom svih vremena.

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:00 02.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr