Eto, sad znaš

Jesi li se ikada pitala zašto su neki ljudi ljevaci? Ne, to uopće nema veze s mozgom nego s ovim dijelom tijela

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 09.01.2018 / Rubrika:
Foto: Lady Gaga/Instagram
0

Tijekom povijesti ljevaci su se u školi kažnjavali jer se ova karakteristika smatrala defektom

Ljevaci su prilično rijetki u svijetu, a već dugo se vjeruje da ovu posebnost kontrolira mozak. No, čini se da to nije tako, barem prema istraživanju objavljenom u časopisu eLife. Naime, hoće li netko biti ljevak određuju razlike među genima u leđnoj moždini tijekom ranog razvoja fetusa, piše Bustle.

Sve je podređeno dešnjacima

Naravno, društvo još uvijek favorizira dešnjake i većina toga je podređena upravo njima, od muzičkih instrumenata, preko škara do računalnih miševa. Bez obzira na prepreke, puno ljevaka se i više nego odlično snalazi u ‘svijetu dešnjaka’, poput Lady Gage ili bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Još jedno zanimljivo istraživanje otkrilo je da se nekada vjerovalo kako su ateisti većinom ljevaci jer se religija, baš kao i ostale genetske karakteristike, prenosila s koljena na koljena u predindustrijsko doba. Povezivali su je s većom stabilnošću, mentalnim zdravljem i boljim ponašanjem u društvu”, rekla je Olivia Rudgard.

Ljevaci su se smatrali zlima

Osim toga, neke studije tvrde da su ljevake smatralo ženstvenijima i time inferiornijima. Sve što je naginjalo na lijevu stranu smatralo se lošim u patrijarhalnom društvu, a s usponom kršćanstva ljevaci su imali lošu reputaciju – prozivali su ih nemoralnima i zlima.

Sva sreća da su se ovi mitovi počeli razbijati i da su ljevaci unazad 50 godina prihvaćeniji u društvu, baš kao i crvenokosi ljudi. Zato budi ponosna ako si ljevakinja i slavi tu svoju posebnost. Nema ništa loše u njoj ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 09.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr