Simpatično

Jesi li se ikada pitala koja je tajna poljupca ispod imele? Evo otkud potječe ova tradicija i što znači

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 07.12.2017 / Rubrika:
Foto: talyzen/Instagram
0

Upravo zato što je bila dio poganskih običaja, dan danas je nema u crkvama

Svi znamo da se par koji se nađe ispod imele mora poljubiti, no kako je uopće nastao ovaj običaj? Imela je zapravo poluparazitna biljka koja raste na drugim biljkama i uzima im vodu i hranjive tvari. Bez obzira na to, postala je jedan od simbola sreće, mira i blagostanja tijekom Božića i Nove godine.

Najviše su je štovali druidi i vikinzi, a jedna legenda kaže da je ova biljka uvrijedila bogove pa su je oni prokleli da vječno mora gledati lijepe djevojke dok ih netko ljubi. Prilično šašavo, ali simpatično, zar ne? :)

Druide je štitila od zala


Govori se i da su druidi vješali imelu iznad ulaznih vrata i oko svog vrata kao zaštitu protiv zala, a isti taj običaj štuje se i danas u nekim domovima. Vikinzi su vjerovali da imela može dići ljude iz mrtvih te su je povezivali s bogom ljetnog sunca, Baldurom. Upravo zato što je bila dio poganskih običaja, imela se tijekom srednjeg vijeka nije smjela koristiti kao ukras, a to je razlog zašto je dan danas nema u crkvama.

U jednom trenutku, ova tradicija je imala temeljno pravilo: mladićima je bilo dopušteno poljubiti djevojku ispod imele ako je na njoj bilo bobica koje su vadili. Čim su bobice nestale, ljubljenje više nije bilo dopušteno.

Sve u svemu, lijepo je poljubiti nekoga ispod imele ako se za to pruži prilika. Tko zna, možda ti donese sreću ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 07.12.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr