Kontradiktorna pravila

Evo zašto princeza Charlotte ima kraljevsku titulu, a njezina djeca je vjerojatno neće dobiti

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 14.10.2017 / Rubrika:
Foto: DON MACKINNON/afp
0

Postavlja se i pitanje je li Kate Middleton princeza ili ne?

Kada je u pitanju britanska kraljevska obitelj, postoje dva načina kako se postaje princezom: rođenjem (a otac vam je princ) ili udajom za princa. Mnogi raspravljaju je li Kate Middleton princeza, odnosno može li ju se tako zvati. Kate zapravo jest princeza, ali nema titulu ‘princeza Kate’, prenosi Harper’s Bazaar.

Udajom za princa Williama, Vojvode od Cambridgea, postala je Vojvotkinja od Cambridgea, a njezin status princeze potvrđen je i rođenjem sina Georgea. Na njegovom rodnom listu čak piše da je zanimanje njegove majke Princeza Ujedinjenog Kraljevstva.

Monarhija još uvijek poštuje tradicionalna pravila koja su zapravo vrlo nepoštena


No, za buduću djecu princa Georgea i princeze Charlotte vrijedit će drukčija pravila: Georgeova djeca automatski postaju prinčevi i princeze, dok Charlotteina ne (osim u slučaju iznenadne smrti prijestolonasljednika).

“Kraljevska titula nasljeđuje se preko sinova monarhije, što znači da djeca princeze Charlotte neće automatski postati prinčevi ili princeze”, kaže Lucy Hume iz Debrett agencije. To je također razlog zašto su Beatrice i Eugenie, kćeri princa Andrewa princeze, a Zara Phillips, kći princeze Anne, nije.

Titula se može i odbiti

No, titula se može i odbiti kako je za svoju kći odlučio princ Edward; njegova kći Louise ima titulu Lady, a ne Princeze. Međutim, titula se može dobiti ako to odluči sama Kraljica. Tako je Peteru i Zari Phillips ponudila kraljevski naslov, no princeza Anne i kapetan Phillips su ga odbili.

Iako se britanska monarhija još uvijek drži kontradiktornih tradicionalnih protokola, vidjet ćemo hoće li se godinama situacija promijeniti.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 14.10.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr