Đuboks

‘Žena u kabini 10’ je prava drama puna nijansi, a svaki dijalog je ples po rubu

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 03.12.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

“Svaka čast autorici koja je priču učinila zanimljivom, uvjerljivom i nimalo patetičnom (mogla je skliznuti na puno mjesta). Ne čudi me što su prava za filmove koji će se snimiti o prve dvije knjige autorice odmah kupljena”

Čim sam počela čitati ovaj roman, otišla sam malo proguglati tko je Ruth Ware. Stil joj je toliko pun samopouzdanja da se nisam iznenadila kad sam vidjela koliko je obožavaju čitatelji, ali i mnogi poznati i slavni. Autorica spada u novu grupu spisateljica koje su prije nekoliko godina počele pisati bestselere u žanru psihološkog trilera. Ono što karakterizira pristup ovih autorica je razumijevanje slojevitosti psihe moderne žene te svakodnevne borbe kojoj se izlažemo kako bismo sačuvale razum i samopouzdanje.

‘Lo kreće na kruzer, a tamo počinju prave nevolje. Postaje svjedokinja ubojstva’

Naša junakinja u romanu je Lo, žena pomalo načetog duševnog zdravlja (iako ništa posebno kad bolje razmislim) – ona nešto malo popije svaku večer, a sklona je i napadima panike. Kada je u noći probudi buka, Lo shvati da se radi o provali u njezin stan, dok ona spava. Šteta je zanemariva, ali taj agresivni ulazak u osoban prostor je nešto o čemu bi se puno dalo pisati. Ne znam jeste li imali iskustvo provale, ali mogu vam reći sa sigurnošću da vam se percepcija o sigurnosti jako promijeni. Shvatite da je linija koja nas odvaja od kriminala vrlo, vrlo tanka. Nema prave sigurnosti.

Lo je vidno potresena i to utječe na njezinu ionako „sumnjivu“ vezu s muškarcem koji puno putuje. U tom stanju, ona dobiva radni zadatak: Zamijeniti svoju šeficu na prvom putovanju luksuznog kruzera u Skandinaviju. To je svakako prilika da malo razmisli i dobro je za karijeru, prilika koja se ne propušta.
Taj kruzer nije velik, ali je pravi raj za bogataše. Sve na njemu je skupo do granica bola, a usluga je na samom vrhuncu. Brod ima samo deset kabina i vrlo ograničen broj putnika. Upoznavši većinu na prijemnoj večeri, Lo se suočava s nekoliko neugodnih situacija. Hvata je panika od skučenog prostora, njezin bivši kolega ima pokušaj nasilnog „uleta“ te postaje svjedokinja ubojstva. Ovo zadnje nije samo neugodan događaj, već i pravi zaplet romana.
Ispostavlja se da žena koju je Lo vidjela večer prije, a koja je sada nestala, uopće nije prijavljena na brod te da je nitko nije vidio. Uopće. Još jedan udarac na percepciju ove jadne žene. Osim što ona nije nimalo jadna i kreće u sumanutu potragu. Nitko joj ne vjeruje, nagazi na nekoliko moćnih prstiju, i život joj postaje sve nesigurniji.

‘Junakinja ima vrlo težak zadatak – ostati mentalno i fizički čitavom u zajednici koja je okrenuta protiv toga’

Ovo je po meni najvažniji dio romana. Da, radnja oko ubojstva je superzanimljiva, ali ono što je mene najviše fasciniralo je kako se Lo bori za istinu. Ubojstvo je ovdje samo metafora za brojne situacije s kojima se nosi čovjek kada mu je stvarnost za mrvicu pomaknuta od normale. Neki to možda neće tako shvatiti, ali u ovom romanu junakinja ima vrlo težak zadatak – ostati mentalno i fizički čitavom u zajednici koja je okrenuta protiv toga. Onaj tko je počinio ubojstvo je moćan i učinit će sve kako se istina ne bi otkrila. Ljudi je malo, novca je puno, a ulog je prevelik da bi se jednoj ženi dopustilo razotkriti pravi plan.

Dakle, ovo postaje prava drama puna nijansi, a svaki dijalog je ples po rubu. Svaka čast autorici koja je priču učinila zanimljivom, uvjerljivom i nimalo patetičnom (mogla je skliznuti na puno mjesta). Ne čudi me što su prava za filmove koji će se snimiti o prve dvije knjige autorice odmah kupljena. Što se mene tiče, sljedeći roman čekam s nestrpljenjem, a vi provjerite što prije knjigu, nećete požaliti.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 03.12.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr