Đubooks

‘Tišina u doba buke’ svjetskog istraživača Erlinga Kaggea prekrasna je i smirujuća knjiga koju vam definitivno preporučam

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 11:00 07.01.2018 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Prije nekoliko dana u ruke mi je dospjela mala bijela knjiga zanimljivog naziva. Riječi „Tišina u doba buke“ zazvučale su mi zanimljivo jer se i dalje oporavljam – a vjerujem i mnogi od vas – od buke Adventa i Najluđe noći u godini

Možda ste se zapitali, ja sigurno jesam, kakva će biti ova godina, što očekujem u njoj i što bi mi mogla donijeti. Iako je proteklih nekoliko tjedana proteklo u ludom slavlju, te se misli neminovno pojavljuju krajem godine. Ova knjiga pomogla mi je da se povučem u njih. Nije samo riječ o tome da autor piše o tišini, već je i njegov stil nekako smirujuć i dubok.

Iznimno zanimljiv autor

Erling Kagge jedan je od najpoznatijih europskih istraživača, ljudima i dalje, nepristupačnih krajeva svijeta. 1993. pedeset je dana hodao preko Antarktike te postao prvi čovjek koji je sam dosegnuo Južni pol. Osim toga, osvojio je i njegov antipod, Sjeverni pol, te se popeo na Mount Everest. Hm, nije loše.

Kada su ga pozvali da održi jedno predavanje, smatrao je da bi trebao govoriti o svojim pustolovinama, kako je i običavao. No, pitanje tišine koju je osjetio na putovanjima nije mu dalo mira te je odlučio govoriti o tome. Predavanje je bilo više nego uspješno. Nakon govora, nekoliko studenata mu je postavilo sljedeća pitanja: Što je tišina? Gdje je ona? Zašto je bitnija nego ikada?

To ga je potaknulo na dodatno razmišljanje te je svoje misli skupio u „33 pokušaja odgovora“, a mi ih imamo prilike pročitati u ovoj knjizi.

U tišini je spas za modernog čovjeka

Svako se poglavlje bavi određenim aspektom tišine i njezine povezanosti s našim životima. Imamo tako poglavlje o čuđenju (da bismo se nastavili čuditi i nakon djetinjstva, moramo se upoznati s tišinom), tišini Antarktike i kako mu je ona pomogla da izdrži nadljudske napore, prirodi zvukova koje čujemo oko sebe, odvajanju od svijeta te mnogim drugim temama.

Nevjerojatno me impresioniralo koliko je ovaj čovjek iskustva sažeo u ovako kratku knjigu i koliko je ona zapravo zabavna. Svako malo naletite na neku anegdotu, često vrlo smiješnu – na svoj smirujući način. Autor je pravi istraživač, ali i odličan pripovjedač.

Preporučam vam da pročitate ovu knjigu još dok stignete, prije nego što počne posao što se ne zaustavlja sve do ljeta. Isplati se, i uopće me ne čudi što je bestseler svuda u svijetu.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 11:00 07.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr