Đubooks 📚

‘Svjetlost s prozora’ uvući će vas u intrigantnu priču o ljubavi, ratu i toliko važnom oproštaju (mene je uspjela)

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 25.07.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Knjiga popularne irske spisateljice Lucinde Riley napeta je priča o životu dvije žene povezane na toliko načina, iako su živjele u potpuno drugom vremenu

Knjigu otvara priča Emilie de la Martinieres, posljednjoj ženi iz slavne loze na Azurnoj obali, koja je 1998. godine naslijedila veličanstven dvorac s vinogradom, u kojem je i provela svoje djetinjstvo. Odnosi ljudi iz njezine prošlosti i priče na koje nije obraćala puno pažnje počinju sve više dobivati na važnosti kako se priča razvija, a nasljedstvo koje je dobila također otvara brojna pitanja.

Splet okolnosti odvede je u neočekivanom smjeru

S druge strane priče je Constance Carruthers koja 1944. godine stiže u Pariz kao britanska špijunka u momentu kada je nacistička okupacija na vrhuncu. Iako se na početku čini kako s Emilie nema puno povezanosti, spisateljica sve više i dublje ulazi u priču te shvatite da Constance i Emilie imaju više zajedničkog nego što se možda čini na prvi pogled. Constance u jeku rata ni sama ne zna kome sve može vjerovati, a splet okolnosti dovede je do toga da se završi u kući aristokratske obitelji koja redovito ugošćuje pripadnike njemačke vojske i tajne policije, zbog svoje tajne operacije za oslobođenje Francuske.

Nailazi na odgovore o svojoj prošlosti

Emilie kroz njezinu priču saznaje što se sve događalo s njezinom obitelji tijekom Drugog svjetskog rata, a neke od informacija na koje nailazi nisu baš lagane za prihvatiti. Ne samo da nailazi na odgovore o svojoj prošlosti, već shvaća da joj određeni detalji mogu otvoriti vrata budućnosti na način na koji ni sama nije razmišljala. ‘Svjetlost s prozora’ odličan je povijesni roman koji krije brojne intrige i spletke, ali u isto vrijeme je toliko lagan za čitati da ni ne obraćate pažnju na težinu situacija u kojima se likovi nalaze u određenim dijelovima knjige.

(Knjiga se može kupiti u knjižarama ‘Hoću knjigu’)

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 25.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

ĐUBOOKS

Donosimo ekskluzivni ulomak knjige ‘Stakleni mač’

Znanje nam uskoro donosi novo izdanje nastavka književnog serijala o grimiznoj kraljici, koji donosi borbu između vojske koja uz glavnu protagonisticu ulazi u spektakularan sukob s podanicima okrutnog kralja koji želi njihove moći iskorištavati za razvitak svoje nepobjedive moći

Povratak na Net.hr