Đuboks

‘Pravednik’ je roman o sasvim drugačijem odvjetniku koji brani kriminalce kojima se ostali odvjetnici ne žele približiti

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 13.08.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

“Grisham je ovom knjigom još jednom dokazao da je jedan od najboljih pisaca ovoga žanra, a njegove knjige su s razlogom jedne od najprodavanijih na svijetu”

Američki pisac John Grisham jedan je od najpoznatijih autora što se tiče trilera, pogotovo trilera povezanih s pravnim slučajevima. Njegove knjige prevedene su na više od 50 jezika, a mnoge od njih su dobile i svoje filmsko izdanje. Knjiga „Pravednik“ još je jedna u nizu takvih knjiga, a priča prati odvjetnika Sebastiana Rudda.

Nakon svakog slučaja, Rudd se povuče sa scene te nestane dok se ne pojavi sljedeći slučaj

Znanje

Rudd nije tipični odvjetnik koji prati tipične slučajeve, a Grisham je njegov lik opisao do posljednjeg detalja, tako da točno možete zamisliti kako izgleda, kuda se kreće i o čemu razmišlja. Odvjetnik radi iz kombija otpornog na metke, nema svoju tvrtku ni odvjetničke partnere, ali jednako tako ne radi ni sam. Knjiga je koncipirana u nekoliko dijelova, a svaki od tih dijelova vodi prema raspletu tipičnom Grishamovom stilu pisanja u smislu da se svaki put ponovno iznenadite koji je ishod čitave radnje.

Sebastian Rudd brani uglavnom kriminalce kojima se ostali odvjetnici ne žele niti približiti, a radi se o tetoviranom muškarcu optuženom za zlostavljanje i ubojstvo dvije djevojčice, zloglasnom kriminalcu koji čeka izvršenje smrtne presude, bivšem vojniku kojem su specijalci greškom razorili dom i ubili suprugu i mnogim drugima. Nakon svakog slučaja, Rudd se povuče sa scene te nestane dok se ne pojavi sljedeći slučaj.

Kod njegovog lika je bitno shvatiti i kako ne voli velike korporacije i banke, a slučajeve prihvaća jer smatra da svatko zaslužuje pravedno suđenje, bez obzira na vrstu kriminala u kojem se njegovi klijenti nađu. Što se same vlasti tiče, jako je očito kako su Rudd i visoka tijela vlasti u konstantnom sukobu, a način na koji pokušava doći do pravde u sudnicama napet je i jedinstven. Grisham je ovom knjigom još jednom dokazao da je jedan od najboljih pisaca ovoga žanra, a njegove knjige su s razlogom jedne od najprodavanijih na svijetu.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 13.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

ĐUBOOKS

Donosimo ekskluzivni ulomak knjige ‘Stakleni mač’

Znanje nam uskoro donosi novo izdanje nastavka književnog serijala o grimiznoj kraljici, koji donosi borbu između vojske koja uz glavnu protagonisticu ulazi u spektakularan sukob s podanicima okrutnog kralja koji želi njihove moći iskorištavati za razvitak svoje nepobjedive moći

Povratak na Net.hr