Đubooks

‘Posljednja obljetnica’ je fenomenalna knjiga o tajni čuvanoj godinama, odlična za nedjelju popodne

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 26.03.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Mislim da nakon knjige ‘Suprugova tajna’ više nikada neću moći biti objektivna opisujući knjige Liane Moriarty jer žena toliko dobro piše da jedva dočekam svaku njezinu sljedeću knjigu. ‘Posljednja obljetnica’ također nije iznimka

Spisateljica toliko pitko i zanimljivo piše da mi je žao što svaka knjiga ima samo oko 400 stranica, a sve te stranice se jako brzo čitaju.

Isprepleteni životi i misterija

Posljednja prevedena knjiga Liane Moriraty je priča o misteriju bebe Munro, curice koju su prije 70 godina pronašle sestre Rose i Connie Doughty na otoku Scribbly Gum. Dali su joj ime Enigma, a njezini roditelji Alice i Jack Munro netragom su nestali i nitko nema pojma što se s njima dogodilo. Priča je odjeknula u svim svjetskim medijima, a od onda mnogi turisti dolaze na otok u potrazi za odgovorima, što je nekima donijelo i poprilično dobru zaradu. U knjizi se isprepliću brojni likovi i u nekim momentima je dosta teško procijeniti tko je kome što i zašto se uopće našao u knjizi, ali zapravo je sve jako jasno.

Tajna čuvana godinama

U momentu kada Connie umire, Sophie saznaje da joj je ostavila svoju kuću na otoku Scribbly Gum, a jedini neobični detalj u cijeloj priči je činjenica da je Sophie bivša djevojka Thomasa Gordona, čija je Connie teta i nikome nije jasno zbog čega je upravo njoj ostavila kuću. Priča se dosta zanimljivo razvija od tada, a okosnica svega je Rose, koja se nakon sestrine smrti pita jesu li ona i Connie donijele dobru odluku prije toliko godina i zaključi kako je vrijeme da otkrije tajnu koju su čuvale toliko godina.

Obožavam ovakav stil pisanja

Ono što zaista volim u knjigama Liane Morirarty je činjenica da dok sve njezine priče čitate, imate osjećaj da sjedite sa strane tih likova i gledate radnju ispijajući čaj. Iako su priče dosta isprepletene i užasno napete, ton kojim su pisane je zaista udoban i totalno je za kauč i nedjelju popodne. Sve te zavrzlame djeluju lako rješive, iako se radi o situacijama koje u stvarnom životu ne možete ni zamisliti. ‘Posljednja obljetnica’ je stvarno napeto i zanimljivo štivo i dajem svaku preporuku, a izdavači bi mogli što prije riješiti prijevod još neke njezine knjige.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 26.03.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr