Đubooks

‘Ovdje sve počinje’ govori o dvoje povrijeđenih ljudi koji zacjeljuju od trenutka kada pronađu jedno drugo

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 24.09.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Možda će vam se na početku činiti da čitate srednjoškolsku dramu, ali knjizi se treba prepustiti bez predrasuda

Jennifer Niven je apsolutna carica. Ne znam jeste li čitali ‘Sva radosna mjesta’ (ako niste, svakako pročitajte), ali i sa ‘Ovdje sve počinje’ je totalno pogodila sve točke odlične knjige. Iskreno, krenula sam knjigu čitati s predrasudom da ću se izbedirati ko budala, a na kraju je ispala sve samo ne takva priča.

Kad ‘jedemo svoje osjećaje’

Centar cijele radnje je Libby Strout, nekad najdeblja američka tinejdžerica koja se ponovno vraća u svijet među ljude i to joj se niti malo ne sviđa. Nakon majčine smrti se zatvorila u kuću te se pokušala obračunati s tugom i zlobnim primjedbama, da bi na kraju svu tugu pretočila u hranu i zapela u noćnoj mori. Školovala se kod kuće jedno vrijeme, a kada si je malo sredila život, odlučila se suočiti sa srednjom školom i svime što ona znači. Želi pronaći nove prijatelje, zaljubiti se i jednostavno biti sretna. Međutim, nije sve tako ružičasto kako se naizgled čini.

Knjizi se treba prepustiti bez predrasuda

S druge strane, tu je i Jack Masselin, frajer koji ne prepoznaje lica. Iako se čini samouvjeren, zapravo je potpuno nesiguran i jednostavno se prepušta svijetu, odluči biti šarmantan i cool, duhovit, ali i nikada se s nikim previše ne zbližiti. U taj dio priče upada Libby, koja mu, naravno, poremeti sve njegove planove. Njihova veza razvija se sve luđe iz stranice u stranicu, a srećom, Niven je cijelu situaciju napravila prihvatljivom za sve nas tanjih živaca, da baš ne krenemo kidati stranice da bi došli do kraja knjige.

Jennifer Niven dosta koristi srednjoškolske likove da vam otvori malo oči o svijetu oko sebe, ali njezine knjige i nisu baš za srednjoškolce. Nemojte da vas zavara taj dio da ćete ponovno čitati teške drame koje proživljavaju djeca od 15 godina, već se samo pustite u knjigu bez predrasuda. Drame možda jesu, ali najbolje moguće napisane.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 24.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

ĐUBOOKS

Donosimo ekskluzivni ulomak knjige ‘Stakleni mač’

Znanje nam uskoro donosi novo izdanje nastavka književnog serijala o grimiznoj kraljici, koji donosi borbu između vojske koja uz glavnu protagonisticu ulazi u spektakularan sukob s podanicima okrutnog kralja koji želi njihove moći iskorištavati za razvitak svoje nepobjedive moći

Povratak na Net.hr