Đubooks📚

Napokon sam ulovila knjigu ‘Narančasta je nova crna’. I jako je zabavna

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 04.06.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Knjiga nema baš previše veze s istoimenom serijom, ali je zabavno čitati što se događa u zatvoru od strane ‘prave’ Piper

Sigurno ste svi već čuli za memoare Piper Kerman i istoimenu seriju koja je krenula prije nekoliko godina. Uskoro na Netflixu kreće 5. sezona serije, a ja sam uspjela tek sad nekako uloviti knjigu. Serija nakon prve sezone, a bome i prvu sezonu, nema više baš veze s knjigom, ali je zabavno pročitati što se sve događalo u zloglasnom zatvoru od strane „prave“ Piper.

Piper Kerman se deset godina nakon što je dostavila kovčeg pun drogeraškog novca suočava s kaznom. Žena koja je u tih deset godina pobjegla od svog starog života i nepromišljenih odluka u tom trenutku ima dečka, situirana je i živi potpuno normalnim životom.

Njezin zaručnik Larry pojma nema da je Piper bila upletena u bilo kakve veze s drogom, a kada joj policija pokuca na vrata, vrati joj se sve što je onda napravila. Piper od tog trenutka proživljava pravu noćnu moru. Mora objasniti dečku i obitelji što se dogodilo i zašto je to napravila, a iako je isprva bila užasno prestrašena, shvaća da zaista ima podršku svih dragih joj ljudi.

Tijekom života u zatvoru upoznaje brojne žene koje je pozitivno iznenađuju

Sama se prijavljuje u zatvor u Connecticutu, a otkad dobiva svoj službeni zatvorski broj te nakon što je skinu potpuno golu i odvedu je u kaznionicu, počinje otkrivati svijet za koji nikada nije mislila da će morati sudjelovati u njemu. Tijekom zatvorske kazne od 15 mjeseci Piper upoznaje brojne žene u zatvoru koje je iznenađuju svojom velikodušnošću, malim stvarima te čak i jednostavnim prihvaćanjem.

Sam kraj knjige također nema nikakve veze sa serijom, jer da ima, knjiga bi sigurno imala više od jednog nastavka. Ipak, radi se o odličnoj podlozi za daljnji scenarij serije, koja je osvojila nagrade Emmy, People’s Choice i Peabody. Ako niste još pročitali memoare Piper Kerman, sve preporuke da to napravite što prije. Drugačije je ipak nego samo pogledati seriju.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 04.06.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr