Đubooks

‘Moj muž’: Zabavna i poučna knjiga koja razotkriva sve tabue o kojima je ženama teško pričati

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 16.10.2016 / Rubrika:
0

„Moj muž“ nije jedna knjiga, već 11 sažetaka možebitnih knjiga opisanih na jednostavan način koji svatko može razumjeti

Ipak, u pozadini se krije puno veća problematika s kojom se danas susreće većina žena. Makedonska autorica Rumena Bužarovska uspjela je kroz 11 priča ispričanih kroz 11 različitih žena opisati supruge, majke, djecu, ljubavnike, prijatelje, stereotipe i laži.

Autorica majstorski razbija najčešće tabue

Naizgled obične priče kroz ovu se kolekciju pretvaraju u presjek društva u kojem živimo i opisuju različite poglede na ljubav i granice preko kojih žene žele ili ne žele ići. Najzanimljivije u čitavoj priči je zapravo poanta da se ova knjiga može pročitati kao jednostavno štivo za razbibrigu ili kao poučno štivo koje čitatelje tjera da razmišljaju s čime se sve žene moraju suočiti u životu.

Autorica tijekom cijele knjige razbija tabue u smislu da priča iz perspektive žene koja ne voli svoju djecu, žene koja otkrije da ju muž vara, ali ga ne želi ostaviti ili žene koja ne voli svog muža, ali ostaje s njim samo da je društvo ne osudi.

Poželjet ćete što brže okretati stranice

Svaka od ovih 11 drama ima jednu zajedničku crtu – sve žene su u brakovima, kakvi god oni bili. Način na koji autorica prepričava njihove priče je zanimljiv jer tijekom cijele knjige imate dojam da je svaka od njih toliko jednostavna, ali je zapravo toliko komplicirana da jedva čekate čitati dalje samo da provjerite što se onoj sljedećoj događa u životu.

U smislu romana, svakako je najnapetija priča žene koju muž vara, ali joj toliko odbija to priznati da ne vjerujete do kojih je granica ta supruga spremna ići samo da istinu istjera na vidjelo.

Likovi su razotkriveni u samo par poteza

Rumena Bužarovska uspjela je u 100 i nešto stranica ispričati sve tajne o kojima je ženama teško pričati i razotkriti nekoliko likova u samo par poteza. Svi likovi su odlično opisani, a jedino što im nedostaje je dubina u smislu šire priče, jer se u samo nekoliko stranica likove može tek površno upoznati.

Nebitno volite li romane ili kratke priče, ova knjiga svakako neće biti gubitak vremena. Obzirom da se autorica tu i tamo sprda sa likovima, može biti i zaista zabavna.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 16.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr