Đubooks

‘Luda’ spisateljice Chloe Esposito je megazabavan lunapark na papiru, nećete je ispuštati iz ruku (garantiram)

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 02.07.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Pratim chick-lit pobožno već jako puno godina, ali na preludu knjigu kao što je „Luda“ zaista nisam odavno naletjela

OK, definitivno se priča ne može svrstati u običan chick-lit, ali svakako bi Tarantino potpisao film da ga ikad naprave, jer je radnja upravo takva. U opisu knjige stoji da je „nećete moći ispustiti iz ruku“ kao ni svaku drugu knjigu koju uzmete u ruke pa piše isto na pozadini, ali evo stvarno, ovu nećete. Točnije, ostanete u petak navečer doma jer koga briga za sve što se događa po gradu, kada ste vi upravo na Siciliji i pravite se da je život skroz super pa onda nastavite čitati i shvatite da nije.

Identične blizanke potpuno različitih života

Knjiga prati Alvinu Knightly i njezinu sestru blizanku Beth. Jako dosadan uvod u opis čitave priče, ali ionako vam ne smijem puno ispričati jer je onda nećete pročitati i sve ovo nema smisla. Alvinin život je apsolutna katastrofa, nema prijatelja, nema čak ni posao više, ali jako voli Taylor Swift i Channinga Tatuma koji nikako da je dožive na Twitteru kada im se javi. Beth je sve ono što je Alvina popušila u životu. Udana je za zgodnog Talijana, živi život iz bajke, sve joj ide i jednostavno je savršena. Čak je i mama više voli nego Alvinu i jako očito to pokazuje, a da ne govorimo da je dobivala i više poklona za rođendane od Alvine, ma da su potpuno identične i ono, sestre blizanke su.

Noćna mora na vidiku

Beth već neko vrijeme pokušava namamiti Alvinu da dođe kod nje na Siciliju i u jednom trenutku joj to čak i uspije. Alvina iz Londona odlazi na Siciliju kod sestre i nema pojma što je ondje očekuje sve dok je Beth ne pita mogu li se zamijeniti na nekoliko sati. U tom trenutku sve postaje čudnije, jer je Alvie mislila kako njezina sestra ima savršen život i nije joj jasno zbog čega takav obrat odjednom. Alvie nakon dugo nagovaranja napokon pristaje na tu avanturu i u tom trenutku se sve pretvara u noćnu moru iz koje ne vjerujete da ćete ikada izaći.

Ova knjiga je lunapark na papiru

Knjiga je sve ono što ne očekujete kada pročitate sažetak, a svakako ne očekujete ni da ćete se ubaciti u svijet sicilijanske mafije u nekom trenutku. Eto, to je sve što vam smijem reći da ne zeznem cijelu stvar sa spoilerima. I svakako ne smijete shvatiti knjigu ozbiljno, nego kao potpuno zabavni lunapark koji stoji samo na papiru i tjera vas da razmišljate o svim stvarima o kojima ne biste smjeli razmišljati, jer da vam misli prati FBI, gadno bi se zeznuli. Najgore u cijeloj knjizi je svakako njezin kraj. Zapravo, ne kraj kao takav nego činjenica da dotična spisateljica još nije ni napisala nastavak do kraja, a kamo li da je preveden kod nas. Nadam se da piše te knjige dosta brzo jer nije fer da sve tek tako završi pa dobijete poriv knjigu baciti kroz prozor ili gristi nokte.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 02.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr