Slavni danski autor

Jussi Adler-Olsen za Žena Net: ‘Nisu pisci brutalni u krimićima, već način razmišljanja čitatelja’

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:30 28.11.2017 / Rubrika:
0

Sve prodavaniji danski autor Jussi Adler-Olsen kod nas je popularan po knjigama u nakladi Znanja poput “Ubojice fazana”, “Okus osvete”, “Leptirov efekt” i brojnim drugima, a ono što čitatelje najviše fascinira u vezi njegovih knjiga su svakako likovi koji su više nego posebni

Najposebniji je lik Carla Morka iz serijala o Sektoru Q, a u kratkom intervjuu autor nam je otkrio više detalja o svojim knjigama. Ono najznačajnije, osvrnuo se na humor u svojim djelima i zbog čega mu je bitan unatoč činjenici da piše kriminalističku tematiku.

Humor čitateljima približava likove

“To je jednostavno život, pravi život. Nitko ne može preživjeti bez humora u svakodnevnom životu. Život zna biti opak, ali humor postoji čak i u ratnim vremenima. Moje mišljenje je da ukoliko se možeš u kriminalističkim pričama nasmijati, možeš jednako tako nastaviti i čitati dalje. Ako se možeš dvaput nasmijati, onda možeš i voljeti likove. Humor čitateljima približava likove i to je jako važno. A zašto nema humora inače u takvim pričama? Moram reći da je razlog tome činjenica da pisci triler priča nisu takvi tipovi uopće. Tu se ne radi o ironiji, već o iskrenom humoru koji nikome neće naštetiti. Pogotovo u situacijama dok čitate knjigu u krevetu dok ste u polusnu i krenete se smijati. Tu vas imam kao čitatelja i hvala vam na tome”, istaknuo je Jussi.

Osim toga, opisao je i svog glavnog junaka Carla Morka. “Carl Mork je čovjek sa svojim tamnim stranama koje ćete tek kasnije kroz knjige otkriti. Nadam se da ćete ga i dalje voljeti”, kaže autor. Dodao je i kako radi na novim knjigama.

Priprema nam sasvim novu knjigu

“Upravo pišem knjigu koja nema veze niti s jednom serijom knjiga i zove se “Illustrated Chinaman”. To pišem već sedam godina, po stranicu tu i tamo, ali uskoro ću je završiti. Radi se o jako zanimljivoj priči. Objavit ću je nakon aktualne serije knjiga ipak, što znači za četiri godine ili u sličnom periodu”, rekao je Jussi. Zanimljivo, kaže i kako ne čita romane kolega iz straha da ne dobije inspiraciju iz nekih od knjiga. Siguran je kako bi neki djelić knjige svakako “pokupio”, a ne želi bez potrebe ugroziti svoje knjige. Komentirao je i postoji li tajna pisanja savršenog krimića.

“Ne postoji tajna. Postoje razni načini. Kut iz kojeg nešto gledate je jako važan. Ja pišem jedno poglavlje u jednom dahu jer se svašta može promijeniti u procesu. Druga bitna stvar je poštovanje prema čitatelju, a to se najbolje pokazuje na način da se čitatelju da mogućnost suradnje u priči. Sve zaključke čitatelj sam mora otkriti. Prema tome, ako ikada mislite da je pisac brutalan, nije, vi ste”, zaključio je Jussi.

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:30 28.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr