ĐUBOOKS

‘Istina’: Netipična priča o usponima, padovima i neoprostivim tajnama jedne prosječne obitelji

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 25.09.2016 / Rubrika:
Foto: BORKO VUKOSAV
0

Knjige o tipičnim obiteljskim pričama često znaju biti iznimno dosadne, pa čak i nečitljive, ukoliko pisac likovima ne da neki poseban „štih“ s kojim se svatko od nas može poistovjetiti, a Pulkkinen je upravo to uspjelo.

Finska spisateljica Riikka Pulkkinen u knjizi “Istina” je u 300 stranica sažela uspone, padove i neoprostive tajne jedne prosječne obitelji.

Priča o obiteljskoj dadilji pokreće lavinu

Priča „Istine“ vrti se oko Else, poznate psihologinje koja je oduvijek čitavu obitelj držala na okupu, a stvari se naglo krenu mijenjati kada ona oboli od raka. Njezin suprug Martti i kći Eleonoora pokušavaju se pomiriti s tom činjenicom svatko na svoj način, dok se u međuvremenu u njihovoj obitelji krenu događati stvari kojih su se godinama bojali.

Naime, Elsa svoje posljednje dane odluči provesti na obiteljskom imanju, a brigu o njoj preuzima Anna, Eleonoorina kći. Anna sasvim slučajno saznaje priču o Eevi, obiteljskoj dadilji o kojoj su baka i djed s vrlo dobrim razlogom godinama šutjeli, a u tom trenutku pokreće se lavina sjećanja, tajni i neprežaljenih odluka.

Ostavlja gorak okus

Iako knjiga ima možda tipičan završetak, čitatelj dobiva osjećaj da se iz ove priče može nastaviti još nekoliko knjiga, od kojih bi svaka imala posebnu radnju. Knjiga i jest pisana na način da svaki lik zaslužuje svoju posebnu knjigu obzirom na način na koji ga je spisateljica opisala. Kako god bilo, moram priznati da priča ostavlja dosta gorak okus, što knjigu niti malo ne omalovažava, već upravo suprotno. Jako je dobro napisana, likovi su odlično sročeni, a upravo njihove emocije, zbog kojih „Istina“ i je toliko teška, čine je posebnom.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 25.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr