Đubooks

‘Grimizna kraljica’ je vrlo osebujna knjiga za one koji vole drukčije svjetove, a opet nevjerojatno realne

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 19.11.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Ovaj prvijenac definitivno bi što prije trebao doći na filmsko platno

Nedavno mi je baš palo na pamet kako to da nisam pročitala ‘Grimiznu kraljicu’ Victorije Aveyard još na Kindleu kada je objavljena (prije dvije godine), ali dobro, o propustima ćemo nekom drugom prilikom. Srećom, knjiga je prevedena na hrvatski u relativno brzom roku i puno je bolje dobiti je u papiru na svom jeziku, koliko god htjela biti važna i pročitati je prije svih jer eto, mogu.

Radi se o potpuno drukčijem, ali opet realnom svijetu

Radi se o prvoj knjizi sve slavnije spisateljice u kojoj na vrlo osebujan i pomaknut način opisuje svijet u kojem je sve podređeno činjenici kakve je boje vaša krv – u ovom slučaju crvene ili srebrne. Glavni adut knjige je lik Mare Barrow, sedamnaestogodišnja djevojka koja pripada Crvenima, čija je sudbina zapravo služiti Srebrnima, tj. kraljevskoj eliti koja ima nadnaravne moći i upravlja čitavim svijetom oko kojeg se knjiga vrti.

Mare u nekom momentu postane kradljivica da može pomoći svojoj siromašnoj obitelji, a život joj naopačke okrene situacija kada njezin najbolji prijatelj dobije poziv za novačenje u rat. Djevojka odluči napraviti sve da ga oslobodi te dužnosti te se u jednom trenutku zatekne u kraljevskoj palači gdje pred kraljem i svim prisutnima otkrije vlastitu super-moć. Sama činjenica da netko osim Srebrnih posjeduje moć sličnu Srebrnima kralja užasne te odluči vodu tjerati na svoj mlin. Djevojka odjednom mora glumiti izgubljenu Srebrnu princezu, kroz čiju priču pokušava pomoći Crvenima, no u isto vrijeme otkriva slabosti Srebrnih.

Ovaj žanr je kao stvoren za čitanje pod dekicom

‘Grimizna kraljica’ štivo je koje bi bez daljnjih rasprava čim prije trebalo biti preneseno u filmsku verziju jer se radi o tipu knjiga koje jedva čekate da izađu u obliku filma. Pogotovo zbog žanra, jer takvo što sigurno nećete uskoro susresti. Svaka čast spisateljici na ovakvom prvijencu, a svima ostalima topla preporuka za hladne zimske dane (vrijeme je taman prigodno za čitati ovakve knjige).

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 19.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr