Recenzija

Đubooks: ‘Vrijeme između krojenja’ knjiga je koja je uspjela spojiti visoku modu, špijuniranje i politiku

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 13:49 09.10.2016 / Rubrika:
0

Nikad ne vjeruješ da ti za pročitati 500 i nešto stranica treba dan i pol, a onda kreneš čitati “Vrijeme između krojenja” i opet ne vjeruješ da si tih 500 i nešto stranica uspjela pročitati za dan i pol

Nova zvijezda španjolske književnosti, Maria Duenas, odradila je lavovski posao i napisala toliko dobru knjigu da iskreno ne znam odakle krenuti.

Krojačica u bijegu

Priča prati mladu krojačicu Siru Quirogu, koja u osvit građanskog rata u Španjolskoj odluči ostaviti Madrid, majku, posao i sve kako bi s muškarcem kojeg jedva i poznaje otputovala u Maroko. Na drugoj strani Sredozemlja trebao ih je čekati sretan život, no Sira ubrzo shvati da muškarac kojeg toliko voli nije ništa drugo nego običan prevarant. Djevojka ostane sama u dugovima, no njezina avantura života upravo onda krene.

Vraća se krojenju te ubrzo postaje najtraženija modistica u Tetuanu kojoj dolaze žene iz kreme društva. Obzirom da se radi o vremenu prije i tijekom II. Svjetskog rata, intrige i tajne najpopularnije su društvene aktivnosti čak i u Maroku, a Sira postaje centar zbivanja.

Visoka, moda, špijuniranje i ozbiljna politika

Sira je prije svega hrabra djevojka koja ne bježi od izazova i avantura, već upravo suprotno. Maria Duenas odlično je opisala situaciju na sjeveru Afrike u prvoj polovici 20. stoljeća kroz prizmu djevojke koja se u početku činila kao prestrašena cura koja je samo u potrazi za sigurnošću. Sirino putovanje kroz Madrid, Maroko i Lisabon prati visoku modu, špijuniranje, ozbiljnu politiku te ljubavne drame.

„Vrijeme između krojenja“ vrijedi svake stranice, a odlična je stvar što je preveden i novi roman ove sjajne španjolske spisateljice. “La Templanza – vinograd života” njezin je novi bestseler, a objavljen je u nakladi Frakture.

Ocjena: 5/5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 13:49 09.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr