Recenzija

Đubooks: Pročitala sam ‘Špijunku’, novi roman Paula Coelha i mogu reći da mi se svidio

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 20.11.2016 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Jedan od najutjecajnijih pisaca našeg vremena, Paulo Coelho, u svom je posljednjem romanu „Špijunka“ opisao život i smrt poznate Mata Hari

Coelho prati Mata Harinu priču u obliku fiktivnog pisma koje ona piše odvjetniku iz zloglasnog zatvora Saint-Lazare u Parizu, a kroz koje otkriva detalje iz svog fascinantnog i misterioznog života. Pismo je zamišljeno kao ostavština njezinoj kćeri, čije odrastanje neće doživjeti.

Jedna žena, nekoliko imena

Mata Hari rođena je kao Marghareta Zelle, a tijekom života bila je poznata po mnogim imenima. Njezina priča počinje nakon što se odluči udati za bogatog tajkuna s Jave, gdje upoznaje samu sebe, dobije kćer te odluči nastaviti život slobodna kako samo ona to zna. Mata Hari je na Javi bila poznata kao gospođa MacLeod, u Parizu su ju svi znali po imenu Mata Hari, dok su je u Njemačkoj zvali agenticom H21.

Kako je i sam autor na kraju knjige istaknuo, sve činjenice iz knjige su istinite, no dijalozi su dopisani kako bi se zaokružila priča. S druge strane ističe kako ova knjiga nije zamišljena da bude biografija Margharete Zelle, no čitateljima daje preporuku knjiga ukoliko žele saznati širu priču poznate špijunke.

Aristokratkinje su joj zavidjele

Osim kao špijunku, Mata Hari su svi poznavali kao tajanstvenu ženu na koju su aristokratkinje bile zavidne, a muškarci su joj uvijek davali pažnju. Tu pažnju je tijekom života znala jako dobro iskoristiti kod utjecajnih i bogatih muškaraca, a upravo tako je i izgradila svoj ugled i karijeru. Bila je plesačica orijentalnih plesova kojima je šokirala i očaravala publiku, a hrabro je prkosila moralnim vrijednostima s početka 20. stoljeća.

Knjiga „Špijunka“ opisuje Mata Hari na potpuno drugačiji način, u obliku romana, a ne u obliku biografije. Unatoč tome što su dijalozi izmišljeni, toliko su realni da se ovom knjigom zaista daje dojam vremena i situacija u kojima je živjela slavna „femme fatale“. Njezini stavovi o životu bili su šokantni za to vrijeme, no ostala je vjerna sama sebi do kraja života i u ničemu nije popuštala. Odličan detalj je i u činjenici što Paulo Coelho otkriva situaciju i nakon njezine smrti, koja zaista djeluje kao svojevrsna karma kraju njezina života.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 20.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr