Recenzija

Đubooks: ‘Opustjeli raj’ je tužnjikava knjiga koja priča priču curice iz obitelji u kojoj se mama i tata više ne vole

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:02 13.11.2016 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

“Rodila sam se onda kad se moji roditelji više nisu voljeli”, uvodna je rečenica knjige “Opustjeli raj” odlične španjolske književnice Ana Marije Matute

Knjigu je u nekim dijelovima strašno teško shvatiti, ali način na koji Matute opisuje život djevojčice Adriane jedinstvena je i zaista posebna književna avantura.

Adriana shvaća kako njezina obitelj nije sretna

Priča prati djevojčicu Adrianu iz madridske buržoaske obitelji, koja se u kasnijoj dobi prisjeća svog djetinjstva i svega što ju je oblikovalo u osobu koja je postala dok priča o svojoj prošlosti. Adriana vrlo rano shvaća kako njezina obitelj nije sretna te odluči stvoriti svoju verziju raja u kojem su samo oni ljudi koje ona odluči pustiti.

Osim dadilje i posluge curica shvaća da se nikome ne može povjeriti, sve dok u njezin život ne uđe Gavrila, ruski dječak iz susjedstva. Ulazak u život “odraslih” Adriani strašno teško pada, ali uspijeva sačuvati svoje vječno utočište u koje se vraća kada i odraste.

Pisano poput bajke

“Opustjeli raj” je pisan poput bajke u kojoj su svi odrasli zapravo “bića” koja pokušavaju uništiti život djece. Naizgled jednostavno štivo prema kraju knjige postaje dosta kompleksno, ali to ne umanjuje lakoću njegovog čitanja.

Knjiga „Opustjeli raj „ je posljednja koju je Matute napisala, ali ujedno i prva njezina knjiga prevedena na hrvatski. Knjigu je teško smjestiti u bilo koji žanr upravo zbog imaginarnog svijeta djevojčice Adriane i načina na koji ona razmišlja, ali svakako je vrijedi pročitati. Ako ništa drugo, doznat ćete tko su zapravo Jednorozi i zašto nestaju kada odrastemo.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:02 13.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr