Recenzija

Đubooks: ‘La Templanza – vinograd života’ provela me ulicama Havane i vinogradima Španjolske, a natjerala me i na smijeh i na suze

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 27.11.2016 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Izvrsna španjolska spisateljica oduševila me knjigom “Vrijeme između krojenja” te sam jedva dočekala početi čitati “La Templanza – vinograd života”

Jednako intrigantan opis radnje kao i u ranije spomenutoj knjizi najavljuje još jednu dramu s povijesnim motivima, a iako potpuno drugačija od njezine prve uspješnice, „La Templanza“ je još jedan neupitni bestseler Marije Duenas. Sve popularnija spisateljica ovoga puta u stilu ide korak dalje te unatoč vidnim promjenama pisanja nastavlja čitatelje voditi kroz svijet kojeg ni ona sama potpuno ne zna.

Meksiko, Kuba i Andaluzija u 19. stoljeću

Radnju „La Templanze“ Duenas stavlja na područje Meksika, Kube i Andaluzije sredinom 19. stoljeća, a čitatelja odmah uvodi u priču te otkriva ljubav, intrigu, laži i napetost. Knjiga počinje iz perspektive Maura Larrea koji na kocku stavlja sve što ima samo da bi ponovno pokrenuo proizvodnju srebra u svom rudniku Las Tres Lunas. Unatoč tome što je od siromašnog rudara postao uvaženi biznismen u Meksiku, Larrea nema problema s rizicima te odlučuje uložiti jako puno novca u američke strojeve.

Larrea se s problemima suoči nakon što izbije rat između Sjevera i Juga u kojem pogine njegov američki partner te ostaje bez svega. Odlučan u tome da nastavi biznis i izvuče se iz problema, putuje preko oceana, gdje je u svojoj rodnoj Španjolskoj stekao vinograd La Templanza na jako čudan način. Vinograd namjerava prodati i nastaviti svoj plan, no dolaskom u Španjolsku otkrije Soledad Montalvo, nesuđenu nasljednicu La Templanze. Priča za koju se čini da spisateljica skače iz problema u problem tek nakon prvoga dijela dobije jasni razvoj, a isprepletenost likova ni u ovoj knjizi nije strani pojam.

Posebno šarmantni likovi

Ono u čemu Duenas prednjači od ostalih aktualnih spisateljica je činjenica da likovima u svojim knjigama daje poseban šarm. Čitatelj se sa svakim od likova pokušava poistovjetiti istovremeno osjećajući tjeskobu, sreću ili bilo koju drugu emociju u kojoj se lik iz knjige nađe. Priča je više fokusirana na opis lika, a ne događaja, što čitatelju daje slobodu shvaćanja njihove stvarnosti kako god želi. Rijetko tko voli čitati nametnute likove i situacije, a u ovoj knjizi ima tu slobodu sam procijeniti želi li se smijati i plakati skupa sa svim likovima koji šetaju ulicama Havane ili vinogradima Španjolske.

Ocjena: 4

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 27.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr