Recenzija

Đubooks: Knjiga ‘Pripovijesti o Jonu’ sastavljena je od pisama koje odbjegli svećenik šalje svojoj ženi

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 30.10.2016 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Knjiga kroz koju nas vodi 27 pisama koje odbjegli svećenik s Islanda piše svojoj ženi potpuno je drugačija forma žanra od onoga što se očekuje nakon otvaranja “Pripovijesti o Jonu”

Sama činjenica što knjiga prati radnju na Islandu čini ovu knjigu potpuno drugačijom od svih ostalih, jer rijetko kada imamo priliku čitati nešto o toj zemlji, pogotovo u ovakvom obliku. Islandski pisac Ófeigur Sigurðsson jako je realno kroz svih 27 pisama opisao pastora Jóna Steingrímssona, jednu od najznačajnijih osoba u islandskoj povijesti. Takozvani “vatreni svećenik” koji je živio u 18. stoljeću u vrijeme velike erupcije vulkana Katle, na početku knjige kreće iz Skagafjorðura na jug, u Mýrdalur. Osumnjičen je za ubojstvo bivšeg muža Þórunn, žene koju je kasnije oženio, a svugdje gdje dolazi prati ga loš glas. Kroz pisma se Jon obraća Þórunn te joj opisuje svoje strahove, želje i jedva čeka trenutak kada će napokon moći biti zajedno.

Na putu za jug

Jon se na putu za jug skupa sa svojim bratom i suradnikom smješta u pećinu kraj Reynirove obale te sve priprema za ženin dolazak. Ni sam nije svjestan svega što ga čeka, a pisma su mu svojevrsni lijek za dušu. Jako je bitno napomenuti da je u ovoj knjizi najznačajniji detalj sam stil, koji se miješa sa starinskim i modernim. Način na koji pisac opisuje situacije iz 18. stoljeća izgledaju toliko realno da bi se reklo kako je Ófeigur Sigurðsson i sam živio u tom vremenu.

Odlično opisana atmosfera Islanda

Kroz moralne nedoumice Jóna Steingrímssona i njegova razmišljanja o životu, Bogu i ljubavi, odlično je opisana atmosfera na Islandu prije toliko godina, a ova knjiga je zaista potpuno drugačija od bilo kojeg drugog djela koje ćete krenuti čitati.

Ocjena: 3

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 30.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr