Recenzija

Đubooks: ‘Posljednji susret cura s benzinske’ je, iskreno, najzabavniji roman koji sam pročitala ove godine

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 06.11.2016 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Već svima poznata spisateljica Fannie Flagg (Pohane zelene rajčice) uspjela je velike životne preokrete i nenadane situacije iz krajnje ozbiljnih situacija pretvoriti u krajnje zabavne, bez trunke loših emocija

Njezin stil rijetko tko može nadmašiti, a način na koji se likovi u ovoj knjizi bore sa svojim problemima, svih će oduševiti.

Kriza identiteta nakon odlaska djece

Radnja prati Sookie Poole, Amerikanku iz Alabame, koja je upravo udala posljednju od svojih kćeri, te planira svoj dugo zasluženi odmor. Jednog dana joj stigne pismo čiji joj sadržaj izmakne tlo pod nogama te Sookie dovodi u doslovnu krizu identiteta. Odjednom više ni sama nije sigurna tko je, a način na koji svoje nedoumice pokušava riješiti odlično je i humoristično opisan.

Od cure s benzinske do pilotkinje


S druge strane, za cijelu priču od iznimne je važnosti i situacija koja je zbivala u Wisconsinu od 1941. godine. Drugi dio priče prati djevojku Fritzi koja je oduvijek zaljubljena u zrakoplove i letenje, no Drugi svjetski rat i okolnosti u kojima se našla poremete joj svakodnevicu, zbog čega odluči biti još hrabrija no što je bila. Skupa sa svojim sestrama prvo preuzima obiteljsku benzinsku postaju na kojoj rade u kratkim suknjama i vozeći se koturaljkama, nakon čega odlazi u rat kao vojna pilotkinja.

Dvije naizgled nepovezane priče postaju jedna

Dvije naizgled nepovezane priče povezuju se na samom početku knjige, no ni sami nećete moći zamisliti kakav je krajnji ishod. Ipak, nije fer ni od mene da vam išta otkrijem pa s opisom stajem odmah. Samo ću reći da je ovo knjiga koja se čita u dahu i ne, niste saznali točno što se događa na kraju ni nakon polovice knjige, jer upravo je u tome čar ovakvog pisanja i upravo zato je pravi hit.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 06.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr