Đubooks

‘Dama iz Zagreba’ je osvježavajuće zanimljiv povijesni roman, a posebno je kul što stranac piše o našim prostorima

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 12.03.2017 / Rubrika:
Foto: Borko Vukosav
0

Trileri su sami po sebi dosta privlačno štivo za ‘ubiti’ dosadnu večer kod kuće, a ukoliko se radi o povijesnim trilerima koji imaju veze s njemačkim DS-om, situacija je pun pogodak

Jedan od takvih je svakako i ‘Dama iz Zagreba’ škotskog autora Philipa Kerra koji je odradio sjajan posao s ovim romanom.

Strani autor o našim prostorima

Kerr je pišući ovaj roman trebao detaljno proučiti događaje na našim prostorima za vrijeme Drugog svjetskog rata da bi sve mogao vjerodostojno prikazati, a sama činjenica da to piše autor koji nema veze s Hrvatskom je jako zanimljiva. Glavni junak knjige je pripadnik DS-a Bernie Gunther, koji u radnju kreće odrađujući detektivski zadatak za Goebbelsa. Bitno je naglasiti kako je Gunther izrazito ciničan, depresivan i pati od teškog oblika PTSP-a zbog svojih prijašnjih zadataka. Njegov lik pisac je odlično približio čitatelju raspisujući do detalja sve njegove misli i radnje. Situacije s kojima se mora suočiti tijekom knjige jako su mračne, ali upravo to vas goni da knjigu čitate brže do kraja.

Od ljubavi se ne može pobjeći

Dalia Dresner druga je okosnica ove knjige. Radi se o ženi čije je pravo ime Sofija Branković, preci su joj Hrvati, a njom je opčinjen ministar propagande. Tu na scenu stupa Gunther koji upravo zbog činjenice da Dalia želi ući u trag svome ocu odlazi u Nezavisnu Državu Hrvatsku iskopati sve detalje o njemu. Sav taj napor bitan je kako bi se Dalia vratila glumi, jer je dotični ministar želi za glavnu ulogu u sljedećem filmu zloglasnog nacističkog umjetnika.

Očekivala sam dosadan povijesni roman…

Naizgled dosadno povijesno štivo zapravo je iznimno zanimljiv roman u kojem je manje bitna Dalia Dresner i svi nadređeni od samog glavnog lika Gunthera. Iskreno, nisam čitala ostale romane iz serije o dotičnom junaku pa ne mogu uspoređivati s drugim knjigama, ali za prvu knjigu iz te serije, ‘Dama iz Zagreba’ sasvim u redu. Kerr opisuje likove na drugačiji način od onoga što sam navikla čitati i zaista je pravo osvježenje.

Ocjena: 5

Piše: Đurđica Sarjanović / Vrijeme: 14:00 12.03.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Đubooks

Donosimo ekskluzivni ulomak iz idućeg velikog hita u žanru psihološkog trilera, ‘On kaže/ona kaže’

Počelo je i kod nas. Psihološki trileri u svijetu su popularni već nekoliko godina, ali u Hrvatskoj tek sad ulaze dublje u svijest čitatelja. Možda ste među onima koji prate ovaj žanr pa mislite da pričamo površno, ali pravo sazrijevanje traje nekoliko godina. Teren je pripremljen 'Nestalom' i 'Ženom u vlaku', a sada nam stižu nove poslastice. Vrata straha su odškrinuta, slijedi otvaranje širom.

Povratak na Net.hr