Neke će vas iznenaditi

Švedska Ikea: Deset fascinantnih stvari koje niste znali o ovoj kultnoj robnoj kući

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:45 03.10.2016 / Rubrika:
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
0

U jednoj zemlji vas neće čudno gledati ako slučajno zaspite na Ikeinu izložbenom krevetu

Povoljne cijene, veliki izbor i cool dizajn – tri sasvim dovoljne stvari zašto volimo Ikeu i zašto je redovito posjećujemo otkako je došla u Hrvatsku. No, jeste li znali kako je Ikea dobila ime ili da je u jednoj zemlji sasvim normalno malo zadrijemati na izložbenom krevetu?

Evo nekih činjenica o toj velikoj robnoj kući koje je dobro znati.

1. Ikea postoji jer je njen osnivač bio dobar student


Davne 1943. godine tada 17-godišnji Ingvar Kamprad bio je odličan učenik pa ga je otac odlučio nagraditi pozamašnom svotom koju je Kamprad iskoristio za osnivanje Ikee. U početku je prodavao olovke, novčanike, okvire za slike, satove, nakit i najlonke, da bi tek 1948. u svoju ponudu uključio i namještaj.

2. Ime Ikea nije slučajno odabrano

Prva dva slova u nazivu predstavljaju Kampradove inicijale, dok druga dva predstavljaju naziv sela i farme gdje je odrastao – Elmtaryd i Agunnaryd.

3. Prva Ikea u SAD-u

Otvorena je u Pennsylvaniji i to 1985. u gradu Philadelphiji.

4. Prvi gay par na američkoj televiziji

Upravo je u Ikeinoj reklami 1994. prvi put prikazan gay par na američkoj televiziji, iznoseći svoje iskustvo šopinga u ovoj kultnoj robnoj kući.

5. Možete se čak i malo odmoriti

U Kini vas neće čudno gledati ako malo odspavate na izložbenim krevetima u Ikei jer je to tamo posve normalno. Prilično pametan marketinški potez kojim se može prodati puno kreveta.

6. Unutrašnjost Ikee je namjerno zbunjujuća

IKEA nije samo zamislila kuhinju budućnosti,  već ju je i izgradila.

 

Još jedan marketinški trik zbog kojeg Ikea tako dobro posluje jest raspored izložbenog prostora koji podsjeća na labirint. Kupac doslovno mora proći kroz sve odjeljke dok ne dođe do blagajne jer se time povećava mogućnost impulzivne kupnje.

7. Najveća Ikea trgovina je zaista golema

A otvorena je u prosincu 2014. u Južnoj Koreji u Gwangmyeongu i proteže se na više od fascinantnih 640.000 četvornih metara, što je 12 puta više od veličine Bijele kuće.

8. Nazivi Ikeinih proizvoda zapravo imaju značenje

Ako ste mislili da su nazivi šalica ili tepiha nasumično odabrani, varate se. Naime, svi nazivi proizvoda dobili su ime po mjestima u Danskoj i švedskim zanimanjima.

9. Najpopularniji proizvod je prilično jednostavan

Ljepota leži u jednostavnosti, a to dokazuje i Ikein najprodavaniji proizvod – minimalistička polica za knjige Billy. Dolazi u raznim veličinama i četiri neutralne boje kako bi se uklopila u gotovo sve prostore.

10. U Ikei se čak možete i vjenčati

Da, i to je moguće. Australski par osvojio je vjenčanje u Ikei kao nagradu, a dvoje zaposlenika tamo se i zaljubilo te vjenčalo osam godina kasnije. Zaista romantično.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 15:45 03.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr