IZBOR JE NEOGRANIČEN

Ništa bez boja i tekstura: Ako ste baš odlučili preurediti kuhinju, evo kakvi će biti trendovi u 2017.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 12.01.2017 / Rubrika:
Foto: devolkitchens/kitchen_design_ideas/instagram
0

Od tamnih podova do pločica zanimljivih uzoraka i metalnih napa iznad pećnica – 2017. će biti sve samo ne dosadna kad je riječ o uređenju kuhinja

Kao i u dizajnu dnevnih i spavaćih soba te prostora u kojima u kući provodimo najviše vremena, čini se kako će se i trendovi uređenja kuhinja u našim domovima 2017. malo izmijeniti. I također će nestati sterilnost, isključivo bijela boja i neutralnost, a pojavit će se življe boje, prirodniji izgled, teksture i zanimljivi, jedinstveni detalji.

Stoga, ako je i vama već prilično dosadio trend dosadnih, bijelih kuhinja bez imalo živosti i karaktera, onda ćete ove godine napokon doći na svoje. A i mi se baš veselimo.

Dakle, zaboravite dosadu i prigrlite nešto s malo više avanturističkog duha, opustite se i budite odvažni čak i kad je o uređenju vaših kuhinja riječ, a evo kojih osam trendova će na velika vrata ući ove godine. Odnosno, već su tu…

1. Tamni podovi

Ako ste već ljubitelj bijelih elemenata u vašim kuhinjama i jednostavno ih se ne želite riješiti, onda bi idealno bilo kad biste takve kuhinjske elemente kombinirali s tamnijim podovima. Tu u obzir dolaze tamnije pločice, laminat ili parketi, a sve je stvar vašeg ukusa i toga što vam se više sviđa (i što vam je povoljnije).

Na taj ćete način u svoju kuhinju uvesti malo topline i dodatne udobnosti, pa vam neće biti baš toliki problem malo dulje ostati ondje i oprati posuđe odmah nakon ručka. Dodatna ideja kojom se također možete poslužiti je da odabirete kuhinjske radne površine i elemente koji imaju drvene noge, kako bi prostoru opet dali malo teksture i kako bi izgledao nekako blaže i urednije.

2. Siva podloga

Bilo da se radi o podlozi u obliku pločica ili pak o podlozi u obliku kamena, čini se kako će idealan odabir za zidove između gornjih i donjih dijelova naših kuhinjskih elemenata biti upravo podloge u sivoj boji. To mogu biti razne nijanse sive boje, primjerice mješavina plave i sive, sive i bež ili sivo-crne i sivo-bijele boje, opet je sve stvar osobnih preferencija. I čini se kako ovaj trend zapravo nikada i neće izaći iz mode, jer jednostavno uvijek izgleda nekako svježe i bezvremenski… Nama se jako sviđa.

3. Metalne, velike nape iznad pećnica

Čini se kako će 2017. biti godina u kojoj ćemo završni touch najbolje postići glomaznim, metalnim komadima kuhinjskog namještaja, pa nam tako na pamet prvo padaju velike, metalne nape iznad pećnica. I na njima se možete baš iživjeti. Budite smioni i hrabri i nemojte ih se bojati urediti po vlastitom ukusu i udahnuti im šarm kakav vi mislite da zaslužuju. A to možete postići bojom, detaljima ili nekim zanimljivim dodacima. No, ne trebate se ograničavati samo na nape. Dajte si oduška kad je riječ o bilo kojem dijelu vaše kuhinje, jer uvijek je, bez obzira na sve trendove, najvažnije da se vi u njoj osjećate ugodno.

4. Pločice zanimljivih uzoraka

Sagovi, staze i tepisi, koliko god on oni lijepo izgledali u našim kuhinjama i koliko god nam se činili trajnima i izdržljivima, baš i ne bi trebali biti ondje. U kuhinji je jednostavno previše vode, vlage i HRANE, i može doći do prosipanja svega toga na tepih, kojeg je onda obično dosta teško oprati. Ako ipak ne želite da su vam podovi dosadni, a odlučili ste izbaciti tepih, dobra ideja je u kuhinju staviti neke zanimljive pločice fora uzoraka. I to će im dati upravo onoliko karaktera i šarma koliko ste ga izgubili micanjem tepiha odande. To mogu biti neke statement pločice, možete staviti nekoliko različitih uzoraka, ili pak jednostavno pomiješati pločice u dvije različite boje, ovisno o tome što preferirate.

5. Dojam nedovršenosti

Ako volite onaj nedovršeni izgled drvenih površina i elemenata u kuhinjama, onda će 2017. biti upravo vaša godina. Ovaj je trend idealan za ljude koji ne vole sterilnost i savršenost, već žele da cijeli prostor izgleda nekako nonšalantno i opušteno, ali u isto vrijeme jako elegantno i ugodno za boravak. Ne kažemo da morate otići u potragu za starim, potrganim komadima namještaja i jednostavno iz izvuči s ulice i ubaciti u svoju kuhinju, ali reciklirani komadi kojima ste vratili stari sjaj – ali ne baš do kraja – idealan su odabir. Drvo pomiješano sa sivkastim i bež tonovima daje upravo taj dojam, a cijeli prostor možete dodatno razvedriti toplim svjetlima i vedrijim bojama.

6. Skriveni kuhinjski aparati

Ako je suditi prema Instagram trendovima, čini se kako je sve poželjnije moderne kućanske, odnosno kuhinjske aparate pospremiti iza vrata kuhinjskih elemenata i sakriti ih od pogleda. Osim toga, vrata kuhinjskih kabineta možete ukrasiti raznim detaljima, šarenim i zanimljivim kvakama i obojiti ih u nešto odvažnije boje, kako bi ta pregrada koju ste postavili izgledala privlačnije od onoga što ste iza nje sakrili. Jer bijela vrata neće biti ništa privlačnija od one moderne mikrovalne koju ste sakrili iza njih.

7. Crni kuhinjski uređaji

Iako komadi od nehrđajućeg čelika izgledaju uredno i zanimljivo, u manjim kuhinjama takvi ogromni komadi čelika baš i ne izgledaju previše privlačno i zauzimaju jednostavno previše prostora – što fizički, što vizualno. Stoga su idealan odabir, pogotovo za manje kuhinje, u 2017. upravo crni komadi, a možete se odvažiti i u kuhinju staviti crnu pećnicu, crni sudoper, crnu mikrovalnu ili pak crnu napu sa zlatnim i bakrenim detaljima. Granice stvarno ne postoje.

8. Dekoracije su uvijek dobrodošle

Iako volimo da nam je kuhinja praktična i da se u njoj možemo slobodno kretati i imati dovoljno prostora na radnim površinama kako bi mogli ondje odložiti svaki lonac, tavu, čašu ili narezati svaku namirnicu koju poželimo, ipak ne bismo trebali zaboraviti da je i kuhinjama potrebno malo dekoracije. Naravno, ona ovdje mora biti suptilna i pametno odabrana. Možete se odlučiti za zanimljive, šarene kvake za ormariće vaših kuhinjskih elemenata, pokoju biljku ili svijeću ili pak neku zanimljivu zdjelu u koju ćete staviti omiljeno voće. Izbor je neograničen, kao i vaša mašta.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 12.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr