UMJERENOST JE PRAVILO

Jeste li čuli za Lagom? Čini se kako će ovaj švedski koncept 2017. biti ono što je Hygge bio 2016.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:00 17.01.2017 / Rubrika: ,
Foto: Instagram
0

Ovaj će trend, tvrde mnogi, biti pravi hit u 2017. godini…

Sigurno ste već čuli za trenutno najpopularniji koncept življenja na svijetu – hygge. Ako vas je ovaj termin ipak nekako zaobišao, radi se o danskoj ideji ‘udobnosti’ i ugodnog življenja, a u takav se koncept uklapaju zaista različite stvari, od toplih čarapa, pulovera pa do tople vatre iz kamina.

Prošle godine svi su poludjeli za hygge konceptom

Upravo je 2016. godina bila godina kada se ovaj koncept proširio i na ostatak Europe, ali i u Sjedinjene Američke Države, a samo prošle godine na temu hygge-a napisano je više od 20 različitih knjiga samo u Americi.

I čini se kako je ljudima očajnički nedostajalo da im netko kaže kako s vremena na vrijeme valja malo usporiti i jednostavno se prepustiti ugodnom trenutku provedenom uz drage ljude i omiljenu hranu.

Skandinavci očito znaju kako živjeti

Sunday stretch! 💞

A post shared by The Ambitionist (@ambitionistmag) on

No, čini se kako Skandinavci imaju još mnogo toga za ponuditi, jer, prema svemu sudeći, trend koji bi mogao potpuno zavladati 2017. godinom dolazi iz Švedske, a radi se o konceptu pod nazivom Lagom, što bi u nekom slobodnijem prijevodu značilo “dovoljno i u pravoj mjeri”, odnosno “niti premalo, niti previše”, piše Vogue.

Lagom predstavlja duh umjerenosti

Za razliku od koncepta hygge, koji fokus ima na osjećajima, posebice osjećaju ugode, lagom predstavlja duh umjerenosti. A ovaj je koncept jedna Šveđanka opisala na jednom prilično banalnom i jednostavnom primjeru – mlijeku. U Švedskoj je najpopularnije mlijeko koje nije ni u potpunosti masno, ali ni u potpunosti bezmasno. A to možemo vidjeti i na primjeru skandinavskog dizajna, koji odiše praktičnim i funkcionalnim stilom i baš nikada nije pretjeran.

Ikea predstavila projekt pod nazivom Živite lagom

Tako je i Ikea, švedska tvrtka za proizvodnju namještaja koja je prije nekoliko godina stigla i u Hrvatsku, nedavno je predstavila vlastiti projekt pod nazivom ‘Živite lagom‘, koji se fokusira na održive komade namještaja u njihovom već prepoznatljivom jednostavnom i čistom dizajnu.

Zapamtite u čemu je ključ ugodnog življenja…

Stoga, prije nego se bacite u hygge stanje ugode, prvo oko sebe stvorite čistu i mirnu atmosferu i okolinu u kojoj ćete ga moći prakticirati. I uvijek imajte na pameti da su balans i umjerenost ključ ugodnog življenja.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:00 17.01.2017 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr