UDOBNOST I SVJEŽINA

Jarke boje i hrpa tekstura: Evo kakvi će trendovi prevladavati u dizajnu interijera u 2017.

Nema više pustih, bijelih površina i jednostavnog, industrijskog dizajna (mislim, i dalje će postojati, ali čini se kako baš i neće biti suviše popularni)

Kao što smo neki dan pisale o tome koji će trendovi u dizajniranju interijera biti potpuno out sljedeće godine, tako smo sada pronašle i listu trendova koji bi, prema svemu sudeći, 2017. trebali biti pravi pravcati hit.

Već se iz onih trendova koji će se sljedeće godine ugasiti može razaznati što bi moglo biti popularno 2017., a ako vam ništa ne pada na pamet, reći ćemo vam kako se radi o nekoliko ključnih stvari: o bojama, teksturama, uzorcima i živahnim tonovima. I to je samo sažeti presjek.

Ukoliko vas zanima kako će izgledati najveći dio dizajnerskih magazina i kako će se oni koji prate trendove truditi uređivati svoje domove i životne prostore, najbolje je da zavirite u listu koju su napravili na portalu Elle Decore, a koju ovdje u cjelosti prenosimo za vas.

Nama se većina nadolazećih trendova jako sviđa, a zanima nas kako ćete vi reagirati na njih. Pa, evo kojih se to devet trendova radi…

1. Jarko zelena boja

https://www.instagram.com/p/BHz79J_jg3_/?tagged=limegreeninterior

Ova, limun žuta nijansa zelene boje, bit će pravi hit nadolazeće sezone, i moći ćemo je vidjeti na zidovima soba, u magazinima za uređenje interijera i u izlozima trgovina svuda oko nas.

Ova je nijansa proglašena IT bojom 2017. godine, a trebala bi predstavljati svježinu i revitalizaciju, nešto što nam je svima i više nego potrebno u trenutnoj socijalnoj i političkoj situaciji u kojoj se nalazimo, prema mišljenju stručnjaka iz tvrtke Pantone.

2. Leptirići

https://www.instagram.com/p/BN7d9ZkDAug/?taken-by=myinterior

Motivi leptira sve se više pojavljuju u interijerima mnogih stanova, a poglavito onima uređenima u nekom opuštenom i neopterećenom stilu. Osim kao dekoracija za zidove i tkanine te kao uzorak na tapetama, leptirići se sve više javljaju i kao dekoracija na komadima namještaja.

I čini se kako od sljedeće godine više neće vrijediti pravilo da su leptiri predodređeni da se nalaze samo u dječjim sobama. Leptiri predstavljaju nešto djetinje i neopterećeno, opušteno i veselo, a u isto vrijeme i sofisticirano i otmjeno. I izgledaju užasno slatko.

3. Različiti uzorci (na jednom mjestu)

Mješanje različitih uzoraka nedavno se pojavilo na New York Fashion Week-u, točnije ujesen ove godine, a svi jako dobro znamo da se trendovi s modnih pista vrlo često preslikavaju na trendove u uređenju interijera. Pa se tako dogodilo i s ovim trendom, koji će, prema svemu sudeći, biti izrazito tražen u 2017.

I dok se dosad mislilo kako se previše uzoraka na jednom mjestu može činiti pretjeranim i neukusnim, ovaj trend dokazuje da ne mora biti tako ukoliko se ovakvi komadi kombiniraju skladno i s mjerom. A i veseli uzorci pomiješani na jednom mjestu čitavoj prostoriji daju dašak veselja i svježine, što će, čini se, upravo i biti najveći trend sljedeće sezone. (I to nas jako veseli.)

4. Umjetni i povoljniji materijali

I dok smo dosad u mnogim domovima mogli vidjeti tepihe od umjetnog krzna, sljedeće godine u trendu će biti i brojni drugi umjetni i za naš džep povoljniji materijali, poput greda za zidove od umjetnog drva. A prednost ovakvih greda je u tome što kod njih ne dolazi do truljenja, kao što se događa s pravim drvom.

Također, prednost će u 2017. dobiti i kuhinjske površine izrađene od umjetnoh kvarca nad dosad popularnim mramorom, koji pak puno bolje od mramora podnosi toplinu i oštrinu noževa, s čine se u kuhinji često služimo. Od ostalih umjetnih materijala naći će se tu i sveprisutna umjetna koža, umjetno lišće te umjetni podovi (poput, primjerice, laminata), koji će pak imati prednost nad često puno skupljim parketima od pravoga drva.

5. Hrpa, hrpa tekstura

I dok naši gadgeti i televizori postaju sve tanji i sve ravniji, dizajneri interijera odlučili su kako će se ostali komadi u domovima oduprijeti tom trendu te će hrpe tekstura ponovno dobiti svojih pet minuta. “To je način na koji dozivamo svoje kupce u izložbenim prostorima da dođu i dotaknu komade namještaja, jer mi, kao ljudska bića, trebamo takvu vrstu povezanosti i angažmana”, tvrdi Patti Carpenter, kreativna direktorica tvrtke Carpenter + Company.

“Vidimo da se sve više javlja manipulacija materijalima, kao što je primjerice plisiranje te spajanje baršunastih i pamučnih materijala. A tu su i veliki šavovi koji nastaju od luksuznih komada pletiva”, dodaje Patti.

A sve to samo je dio sveprisutnog trenda udobnosti, za kojom se u posljednje vrijeme javlja sve veća potreba. “Svi mi tražimo taj neki osjećaj udobnosti i mjesto na kojem ćemo se odmoriti u cijelom ovom kaosu informacija koje nas neprestano obasipaju”, tvrdi Patti, a čini se kako ćemo i u 2017.  ponovno često viđati komade od umjetnog krzna, mohera i ostalih mekanih i udobnih materijala.

6. Mornarsko plava boja

https://www.instagram.com/p/BLIQ9aejmTw/?taken-by=myinterior

Ako vam zatreba inspiracija za završni touch za vaše kuhinjske elemente ili dijelove zidova, a želite nešto tamno i ukusno, čini se kako će mornarsko plava boja biti pravi izbor u 2017. Odnosno, dizajneri tvrde kako je ‘mornarsko plava boja nova crna’ i možemo reći da nam se to prilično sviđa.

Ovaj tradicionalni trend na malo moderniji način tako će se uklopiti uz baš svaku drugu boju koju ćete odabrati za svoj životni prostor, a nikada neće biti prenapadna i neukusna (osim ako, naravno, ne pretjerate). Također, ova nijansa plave boje svakom prostoru daje dozu misterioznosti, bez da je zatvara i čini manjom nego što stvarno jest.

7. Zanatski komadi

https://www.instagram.com/p/BJ49hJxhvpV/?taken-by=myinterior

I dok su dosad bili prilično popularni takozvani DIY komadi, za čiju smo izradu inspiraciju crpili na raznim društvenim mrežama, poput Pinteresta ili Instagrama, čini se kako će sljedeće godine u trendu biti više oni zanatski komadi, koji ne izgledaju kao da ih je baš previše jednostavno napraviti.

“Viđat ćemo sve više zanatskih komada i materijala koji zahtjevaju ipak malo kompliciranije znanje i vještine da bi ih se napravilo”, tvrdi Carpenter. “A najčešće će biti riječ o porculanskim komadima, komadima od puhanog stakla te komadima od masivnog drva, ali ne onim jednostavnim i recikliranim vrstama”, dodaje.

8. Sivkasto-bijela boja

https://www.instagram.com/p/BGB1zImwPgK/?taken-by=interior123

Kako se dizajneri prebacuju s DIY na puno kompliciranije, zanatske komade, tako se u modu vraća i ona sirova bijela boja, kao suprotnost čistoj i sjajnoj bijeloj. Radi se, naime, o sivkasto-bijeloj boji, odnosno boji kostiju i boji bijele krede, a svi komadi u takvim nijansama izgledaju prilično sirovo i ručno izrađeno, što će 2017. biti veliki plus.

“Stvar je, zapravo, u toj ljepoti nesavršenosti, tog prirodnog i organskog izgleda, gdje su vam jednostavno potrebne teksture, jer sve one ravne, bijele površine izgledaju samo previše sterilno”, kaže Carpenter.

9. ‘Skriveni’ kućanski aparati i namještaj

Čini se kako izreka “manje je više” nikad nije bila točnija, nego što će to biti 2017. godine. Barem što se tiče funkcionalnih komada u kupaonicama i kuhinjama.

A svi će doslovno poludjeti za komadima koji se preklapaju jedan preko drugoga i za skrivenim kućanskim aparatima, koji zauzimaju što manje prostora te nam dopuštaju da taj dragocjeni prostor sačuvamo, a komadi koji se doslovno sklapaju u kutije bit će istinski hit.

Pa su tako dizajneri u Seolu već počeli proizvoditi čak i vanjske parkove koje doslovno možete sklopiti kad vam ne trebaju, dok je ovaj trend pak najviše vidljiv u dizajnu kuhinja.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr