Malo rustikalnog štiha

Cigla u unutarnjem prostoru može djelovati vrlo atraktivno: Evo koje su njezine dobre, a koje loše strane

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:56 09.07.2017 / Rubrika:
Foto: sirghafourian, manyfaktura/Instagram
0

Prostorijama daje toplinu, rustikalni štih i neodoljivi karakter

Jedan trend u uređenju interijera koji ne jenjava definitivno su zidovi od izložene, fasadne opeke. Prostoru daje karakter, unosi toplinu i onaj poznati ‘domaći’ štih. Njezina najveća prednost je što je izrađena od prirodnih materijala, većinom je izdržljiva i otporna na razne kemikalije i udarce.

Također može biti odličan toplinski izolator – zimi će grijati prostor, a ljeti ga hladiti. Opeku, tj. ciglu, možete uklopiti u svaki prostor, bila to kuhinja, spavaća soba, hodnik, dnevna soba ili kupaonica.

Posebno dobro izgleda ako na cigleni zid objesite razna umjetnička djela, no tu dolazimo do jednog nedostatka. Gdje izbušiti rupu za sliku, u cigli ili žbuci? Međuprostori između cigli, piše Dwell, nerijetko su loše napravljeni pa se mogu mrviti, zato ih je važno obnoviti.

Također, cigleni zid lako može biti porozan, skupljati plijesan i vlagu pa je bolje rješenje prebojati ga akrilnim bojama, primjerice, u bijelu i tako ga zaštititi. Ovako ćete zadržati predivnu i zanimljivu teksturu cigle, a osigurati se od neželjenih nuspojava.

Umjesto cigle možete koristiti i kamen, koji često krasi kuće u Istri, Primorju i Dalmaciji.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:56 09.07.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr