Ispovijest

‘Vjerovala sam ti, a sad smo u minijaturnom stanu, bez novca i nesretni. Želim te ostaviti, ali evo zašto ipak neću’

Mama je anonimno odlučila ispričati kako je u jednom trenutku života htjela ostaviti svog supruga, ali je na kraju odlučila da to ipak neće napraviti – zbog njihove djece. Isplati li se ostati u nesretnom braku zbog djece? Mogu li se svi problemi ipak riješiti ili kada jednom odlučite da više ne želite biti u nekom odnosu, to znači njegov kraj? Pročitajte njenu priču i recite nam što vi mislite…

“Ti nisi loša osoba. No, ti također više nisi ono što mi treba.

Moja ljubav prema tebi počela je opadati kad si se vratio u školu. S obzirom da si obećao kako će ti plaća nakon diplome sigurno narasti – što si u svojoj karijeri zaista i mogao doživjeti – odlučili smo da ćeš raditi i studirati, a ja ću biti kod kuće s našom djecom. Naša je kćerka imala jednu i pol godinu, a sin nam još nije navršio ni šest mjeseci. A tih mnogo mjeseci ja sam bila ta osoba koja ih je mazila i pazila kad su bili bolesni. Ja sam ih držala i umirivala kad nisu mogli zaspati. Ja sam se igrala s njima, učila ih i brinula o njima. Sve sam to radila ja. Sve.

Tijekom tih godinu dana tvog studiranja, postala sam potpuno neovisna. Naučila sam kako brinuti o djeci i kućanstvu bez tvoje pomoći ili prisustva. Bila sam sama i oslanjala sam se na samu sebe, i uvijek sam obavila sve što sam morala obaviti.

‘Rekao si da će se sva žrtva isplatiti. Vjerovala sam ti’

Tada nisam bila ogorčena. Vjerovala sam ti kad si rekao da će nam se sve to ubrzo isplatiti. Rekao si da je to kratkoročno žrtvovanje za dugoročnu korist. Ali sada sjedim u minijaturnom stanu, godinama nakon što si ti završio fakultet, dok istovremeno naš bankovni račun izgleda gotovo isto kao što je izgledao i prije nego si krenuo na fakultet. Jedina je razlika što sada i ja zarađujem. Uz to što sama podižem našu obitelj, naučila sam i kako zaraditi nešto dodatnog novca kako bih nam pomogla. I hvala Bogu da jesam, jer inače, nisam sigurna gdje bismo sada bili.

Ali evo nas… A svi oni mjeseci i mjeseci kad sam sama odgajala našu djecu potpuno su uklonili strast i potrebu za tobom, za našim brakom. Ja sam samo otok koji s tobom dijeli isti krevet. Činjenica je da postanem užasno živčana kad ti odlučiš odjednom uskočiti i umiješati se u donošenje roditeljskih odluka, jer sve što tada pomislim je: ‘Ti ne znaš. Tebe nije bilo ovdje. Lovio si svoj san, a sad smo zarobljeni na pustom otoku bez broda za spašavanje.”

‘Ostavila bih te, ali ne želim to učiniti našoj djeci’

Činjenica je da te ne trebam. I ostavila bih te, ali… Ne mogu to učiniti našoj djeci.

Kao dijete rastavljenih roditelja, iz prve ruke znam kako to izgleda i kakav je to osjećaj. Sve ono o čemu u agoniji razmišljaš, ‘Jesam li ja kriva? Jesam li ja nešto učinila?’, sve me to držalo budnom kad sam bila dijete. Dani očeva u školi uvijek su bili prava noćna mora. Gledati moju mamu kako se muči kao samohrana majka i žrtvuje vlastito zdravlje kako bi meni i mojoj braći osigurala večeru na stolu… Sve sam to proživjela i sve mi je to ostavilo ožiljke. Ostavila bih te, ali ne mogu to učiniti našoj djeci.

Oni ne znaju s čime sam se sve iznutra borila. Nikad nisu čuli naše svađe. Oni nikad nisu vidjeli suze niti osjetili bol. Oni ne bi trebali biti kažnjeni zbog odluka koje smo mi donosili kao jednom sretan bračni par. Želim da imaju oba roditelja. Želim da nas vide kao osobe koje se vole. Želim da vide funkcionalnu, nuklearnu obitelj, zato što ja takvo što nikad nisam imala.

‘Trudit ću se oprostiti nam za svaku našu pogrešnu i lošu odluku, zbog njih…’

Stoga danas i svakog dana nadalje, svaki ću dan poduzimati sve što je u mojoj moći kako bih nam oprostila za naše neuspjehe, naše loše odluke, naše pogreške. Pokušat ću te gledati drugačijim očima, onima koje ne vide prošlost, već samo budućnost. Nadat ću se da možemo uspjeti. Molit ću se da se stvari poprave. Izrekla sam naše bračne zavjete pred Bogom i svima koji su ondje bili prisutni i držat ću ih se – ne zbog mene, već zbog naše djece. I nadat ću se da nikad neće saznati da je postojao trenutak u mom životu kad sam razmišljala o tome da te ostavim, ali nisam to mogla učiniti upravo zbog njih…”

Izvor: Scarry Mommy

Povratak na Net.hr