Važna odluka

Trebate li nakon prekida ostati prijatelji ili svatko krenuti svojim putem? Sve ovisi o ovom pitanju

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:15 06.08.2017 / Rubrika:
Foto: thinkstock
0

Izbaciti do sada najdražu osobu iz života nije nimalo lako, ali je li dobra ideja ostati frendica s bivšim samo zato jer nam fali i jer imate zajedničku povijest?

Jedna od najtežih stvari kada se radi o prekidu svakako je navikavanje na činjenicu da netko na koga ste navikli više neće biti pored vas. Izbaciti do sada najdražu osobu iz života nije nimalo lako, ali je li dobra ideja ostati frendica s bivšim samo zato jer nam fali i jer imate zajedničku povijest?

Dr. Gary Brown, bračni savjetnik iz Los Angelesa, kaže kako se ovo pitanje najčešće pojavljuje na početku nove veze, piše Bustle. No, čak i ako ne ulazite u novu vezu, ovo pitanje ostaje visjeti u zraku. Na njega je pokušalo odgovoriti novo istraživanje objavljeno u časopisu Personal Relationships.

Prema njemu, odluka o nastavku prijateljstva s bivšim uvelike ovisi o našoj namjeri što bismo s tim prijateljstvom i što želimo izvući iz njega. Zato, pitanje koje si moramo postaviti jest, zašto uopće želimo to prijateljstvo?

Naime, postoje četiri ključna razloga zašto ljudi ostaju u prijateljskim odnosima s bivšim partnerom:

1. Sigurnost

“Ako vam je stalno jedno do drugog i želite biti prijatelji, to je svakako moguće, ali kada se sve malo ohladi”, tvrdi Stef Safran, vlasnik tvrtke za spajanje partnera. Zdrava i pozitivna prijateljstva čine nas sigurnima i zaštićenima. Zato nije čudno što većina bivših parova želi ostati u dobrim odnosima.

Vjerojatnost da potraje: Velika. “Da bi prijateljstvo uspjelo, oboje morate isto gledati na situaciju”, napominje Safran.

2. Praktični razlozi

“Ostanite prijateljica s bivšim ako imate djecu”, kaže Elliott Katz, autor knjige Being the Strong Man a Woman Wants: Timeless Wisdom on Being a Man. Dodaje da je rastava veliki šok za djecu, a još više ako se roditelji uopće ne viđaju. “Roditelji bi za dobrobit svoje djece trebali ostati prijatelji i međusobno surađivati”, zaključuje Katz.

Vjerojatnost da uspije: Srednja. Praktična motivacija je povezana s pozitivnim ishodima. Međutim, ovakva prijateljstva ne traju osobito dugo.

3. Poštovanje i ljubaznost

Ako prihvaćate prijateljstvo iz učtivosti, a zapravo ne želite biti prijatelji, moguće da vas još uvijek muči osjećaj privrženosti i ne želite povrijediti bivšeg partnera. Naravno da je onda lakše pristati na prijateljstvo nego biti u sukobu zbog odbijanja.

Vjerojatnost da uspije: Mala. Neko vrijeme će trajati, ali prijateljstvo na klimavim nogama vrlo brzo se ruši.

4. Privlačnost

“Ako ste friško single i želite ostati u kontaktu s bivšim, to nije tako loše, dok god nijedno od vas ne koristi prijateljstvo kao izgovor za ispunjavanje lažne nade da ćete opet biti skupa”, kaže Brown. Ako ste motivirani privlačnošću prema partneru koju ne možete zatomiti, moguće da ste još uvijek zaljubljeni u njega ili ga ne možete zamisliti s ikim drugim.

Vjerojatnost da uspije: Jako mala. Prijateljstvo u ovakvim okolnostima postaje problematično.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:15 06.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Ispovijest

‘Izgubila sam zaručnika tijekom putovanja na Tajlandu, a par dana nakon i naše nerođeno dijete’

Shannon Leone Fowler spistateljica je i biologinja iz Kalifornije. Kao vrlo mlada izgubila je supruga tijekom putovanja na Tajlandu, ubila ga je kubomeduza. Nekoliko dana prije toga su se zaručili, a kasnije je saznala da je u to vrijeme bila i trudna. Tijekom tih stresom, šokom i tugom obilježenih dana, pobacila je i izgubila dijete. Kasnije je o svemu napisala knjigu, a ovo je jedan dio njene priče

Povratak na Net.hr