Opasno ili korisno?

Sve više parova prakticira ’80/20′ vezu i kažu kako ih je to preporodilo: Biste li vi imali hrabrosti?

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:32 19.03.2017 / Rubrika:
Foto: Khosrork/Thinkstock
0

Neki parovi tvrde da je njihova veza snažnija nego ikad

Možda ste već čuli za pravilo ’80/20′ koje se može primijeniti na mnoge aspekte života – hranu koju jedemo, novac koji trošimo i način na koji vježbamo. Princip je krajem 19. stoljeća postavio ekonomist Vilfredo Pareto koji je zaključio da se 80 posto postignutog rezultata postiže u 20 posto od ukupnog vremena tijekom izvođenja određenog projekta, piše Independent.

U vezi često gubimo individualnost i zaboravljamo na vlastite potrebe

Projekt, u ovom slučaju, može biti i naša veza, a zaključak koji iz toga proizlazi je taj da jedna osoba ne može ispuniti 100 posto svih naših zahtjeva u svakom trenutku. Partneri bi stoga trebali iskoristiti 20 posto svog vremena na stvari koje ih vesele i ispunjavaju. Ovo podrazumijeva neki novi hobi ili putovanje tijekom kojeg se partneru ne trebaju javiti.

U dugoročnim odnosima gdje je kompromis nekada teško postići, pravilo ’80/20′ ima cilj eliminirati bilo kakve negativne osjećaje tijekom privremenog razdvajanja. Naravno, svaka veza u ovom pogledu bit će drukčija, a posebice kada je seks u pitanju.

Partneri moraju imati potpuno povjerenje jedno u drugo

 

U tih 20 posto vremena trebali biste se posvetiti samo sebi, što za svakoga može značiti nešto drugo – od apstiniranja od seksa s partnerom do zadovoljavanja svojih potreba s nekim drugim. Takve veze više nalikuju otvorenim odnosima, no važno je da se partneri dogovore kako se ovakvi ‘izleti’ događaju samo u ovih 20 posto individualnog vremena.

Partneri moraju imati puno povjerenja jedno u drugo, a neki od njih tvrde da je njihova veza sada puno snažnija nego prije. Pitanje koje si trebate postaviti prije upuštanja u ovako nešto jest: Što ako se vašem partneru vrijeme koje provodi bez vas sviđa više nego onih 80 posto koje provodi s vama?

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:32 19.03.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr