Jako važno

Prije nego odlučite oprostiti prevaru, trebali biste si postaviti ovih pet pitanja

Dobro razmislite… Jeste li stvarno spremni?

Nažalost, koliko god nam to bilo teško priznati, čini se kako je varanje u društvu danas postalo više pravilo nego iznimka, a Journal of Marital and Family Therapy 2016. je pisao o tome kako, prema istraživanjima, vara čak 57 posto muškaraca i 54 posto žena. Odnosno, toliko ih barem priznaje da su bili nevjerni u vezama.

No, iako je postalo česta pojava, varanje i dalje boli. Užasno. To je potpuni slom povjerenja i svih uspomena te obično nakon što netko to jednom učini, nema povratka na staro. Ipak, nije rijetkost da osoba koja je prevarena prihvati svog partnera ili partnericu i nastavi vezu s njim ili s njom, piše Your Tango. 

Ali, evo kojih biste si pet pitanja morali postaviti ako se ikad odlučite vratiti osobi koja vas je prevarila, kako biste se poštedjeli još slomljenih srca i dodatne boli i patnje.

1. Jeste li si dali dovoljno vremena da procesuirate što se dogodilo?

Spremni ste samo onda kada počnete ponovno razmišljati o svom partneru, a ne o svom partneru koji vas je prevario. Ako i dalje zamišljate partnera s nekom drugom osobom ili o varanju kao takvom, definitivno niste spremni obnoviti tu vezu.

Jer, oba partnera moraju se složiti i pristati na to da više neće živjeti i razmišljati o prošlosti i onome što se dogodilo, već da će okrenuti novi list i stvarno krenuti ispočetka. Jer, ako ste se dogovorili da ipak želite zajedničku budućnost, ta bi vam budućnost trebala biti cilj.

2. Želiš li se i dalje osvetiti?

Ako i dalje razmišljate samo o tome kako ćete se osvetiti i kako ćete njega ili nju natjerati da osjeća ono što ste vi osjećali, znači da niste spremni za obnovu veze. Jer, ako vam je cilj ulaska u ponovnu vezu s partnerom taj da možete dobiti izgovor da i vi prevarite, to je pogrešno.

Probajte se stoga osvetiti na neki drugi način. Idite van, zabavljajte se, istresite svu ljutnju i sav bijes, ali nemojte to donositi u vezu.

3. Jeste li spremni na prošla iskustva u vezi gledati s pozitivne strane?

Ako stvarno želite krenuti dalje, to znači da morate biti posve sigurni u to da su temelji vaše veze i dalje dovoljno čvrsti i da osjećaji i dalje postoje, da su stvarni.

Jer, jedno loše sjećanje, u ovom slučaju najgore od svih – a to je sjećanje na prevaru, ipak ne bi trebalo zasjeniti sva ona dobra. Ipak su se i sve te dobre stvari zaista dogodile, ali morate biti sigurni da su bile stvarne i da i dalje mogu biti stvarne, ako stvarno želite nastaviti vezu nakon prevare.

4. Sramite li se ili ste ponosni na svoju odluku?

Ako se sramite što ste odlučili oprostiti osobi koja vas je prevarila znak je da definitivno ne biste trebali obnavljati vezu s njim ili njom. To će vas neprestano kočiti i nećete moći zajedno rasti i graditi zdravi odnos, jer to će vam loše sjećanje na prevaru kontrolirati vezu.

Jer, taj osjećaj srama može vas nagnati da se poželite osvetiti partneru ili partnerici, a također više nećete biti spremni na potpuno otvoren odnos, što će dovoditi do negativnih reakcija i negativnih emocija. Jer, trebali biste se osjećati ponosnima zbog novog početka… Ako to ne osjećate, bolje nemojte ništa ni pokušavati.

5. Jeste li otvoreno i iskreno razgovarali o tome zašto vas je osoba prevarila? I sa samima sobom i s njim/njom?

Definitivno treba postojati objašnjenje prije nego što oprostite osobi koja vas je prevarila. Jer ako stvari ostanu u magli, to je automatski znak da vaša veza nije osuđena na uspjeh.

Varanje je pokazatelj da je nešto u vašoj vezi, moguće, nedostajalo te da je potrebna otvorenija i dublja komunikacija. Jeste li spremni komunicirati s njim/njom? Na pozitivan način? O svojim potrebama i osjećajima? Zapitajte se i odgovorite sami sebi…

Imaš komentar?

Još iz rubrike

provjerite

Štednja koja donosi 9% godišnje dostupna i u Hrvatskoj!

Hrvatska gospodarska komora krajem prošlog mjeseca objavila je izvješće vezano uz štednju koje otkriva da su Hrvati u ovoj godini povećali štednju u bankama za 11 milijardi kuna usprkos pandemiji. Iznos bankovne štednje kod Hrvata tako sada iznosi više od 210 milijardi kuna ili 52.874 kune po glavi stanovnika

Povratak na Net.hr