Razbili smo ih

Prekinuti snošaj ne pada ti na pamet jer misliš da ćeš odmah ostati trudna? Evo nekih mitova u koje još vjerujemo

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:17 05.01.2018 / Rubrika:
Foto: Pexels
0

Možda osuđuješ svoje prijateljice jer samo koriste prekinuti snošaj, ali ne bi vjerovala koliko ga parova prakticira

Prekinuti snošaj ima lošu reputaciju jer su svi u panici da će odmah zatrudnjeti, što i nije toliko točno. Mnogim parovima ovo je jedina vrsta kontracepcije iz mnogo razloga – ne vole kondome, partnerica ne smije piti hormone ili neki treći.

O ovoj metodu, ako se je tako uopće može nazvati, ne znamo puno pa je Besider odlučio razbiti pet mitova o prekinutom snošaju.

1. Mit: ‘Vađenje’ nije sigurno pa nemoj ni pokušavati


Bez obzira što ti i tvoj partner redovito prakticirate prekinuti snošaj kao metodu kontracepcije, ona nije sto posto sigurna. Mnogim parovima se omakne trudnoća usprkos pažljivom ‘rukovanju’. Nije stvar u tome da ćeš i ti odmah zatrudnjeti, nego nekada nije moguće savršeno sve odigrati kako se ne bi nešto dogodilo.

No, prekinuti snošaj ipak jest jedna vrsta kontracepcije i bolja je nego nikakva.

2. Mit: U predejakulatu nema spreme

Tekućina slična spermi koja se izlučuje kroz penis još uvijek nije dovoljno istraženo područje. Iako tri istraživanja tvrde da u predejakulatu nema sperme, ona su provedeno na samo 43 muškarca pa ne mogu biti relevantna, piše Bedsider.

No, u jednom drugom istraživanju sudjelovalo je 27 muškaraca te je kod trećine zabilježeno sjeme u predejakulatu. Iako to nije potvrđeno, sprema u spomenutoj tekućini može se tamo nalaziti zbog prijašnjeg ejakuliranja, a može se izbaciti mokrenjem, no predejakulat muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju sadržavao je sjeme čak i nakon mokrenja.

Dakle, ne možemo sa sigurnošću reći da predejakulat uzorkuje trudnoću, ali to ne znači da ne bi mogao.

3. Samo neodgovorni ljudi koriste ovu metodu kao kontracepciju

Možda osuđuješ svoje prijateljice jer samo koriste prekinuti snošaj, ali ne bi vjerovala koliko ga parova prakticira. Iako ti nikada ne bi na ovo pristala, ova odluka je njihova odgovornost. Isto tako, mnogi se srame uopće spomenuti da im je ‘vađenje’ jedini oblik kontracepcije, ali to ne znači da to ne rade.

4. Prekinuti snošaj nema pozitivnih strana

Ovo možda nije najučinkovitija metoda, ali barem se nećeš trovati hormonima, neće ti biti loše i ne trebaš se posebno pripremati. Zbilja nije ‘big deal’ ako ti druge metode nisu trenutno dostupne.

5. Ova metoda je lako izvediva

To i nije baš točno jer muškarci nekada ne mogu na vrijeme izvaditi penis bez da nešto ostane unutra. Zato je važno razgovarati o tome i vježbati kada on, primjerice, nosi kondom. Isto tako, zapamti da prekinuti snošaj možda djeluje protiv trudnoće, ali nikako protiv spolno prenosivih bolesti.

Najbolje je da ovu metodu koristiš u neplodne dane kako bi bila još sigurnija ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:17 05.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr